Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Απίστευτο! Πτώση 23% στην κατανάλωση καυσίμων στην Θράκη μέσα σε μια διετία!!!

Είναι η μεγαλύτερη σε πανελλαδικό επίπεδο και σημαίνει ότι αφενός δεν κινούμε πλέον τα αμάξια μας με την βενζίνη να πλησιάζει τα δύο ευρώ, αφετέρου σπεύδουμε να φουλάρουμε στην Βουλγαρία

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Tην κρίση που μαστίζει την αγορά καυσίμων, αλλά και το όργιο λαθρεμπορίας που τη συνοδεύει, επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Aνάπτυξης. H συνολική κατανάλωση καυσίμων υποχώρησε το 2011 κατά 8% σε σχέση με το 2010 και συνολικά στη διετία (2010-2011) σε ποσοστό 18%. Στις βενζίνες η μείωση είναι της τάξης του 10%. Συνολικά στην αγορά διατέθηκαν πέρυσι 3.324.425 μετρικοί τόνοι έναντι 3.714.268 πέρυσι. Η περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι η Αττική όπου η μείωση ήταν 9% και διατέθηκαν 1.242.424 αντί για 1.360.653 το 2010.

Σε επίπεδο διετίας η υποχώρηση της αγοράς φτάνει σε ποσοστό το 18%, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις καταναλώσεις ανά περιοχή. Ετσι, για παράδειγμα, σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα η μείωση από το 2009 ξεπερνά το 20% με πρωταθλήτρια τη Θράκη, όπου η μείωση φτάνει το 26%, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, την Εύβοια. Στον αντίποδα, η μικρότερη μείωση καταγράφεται στο Αιγαίο 9%.

Στο πετρέλαιο κίνησης η ζήτηση στην εσωτερική αγορά παρουσίασε μείωση σε ποσοστό 13% σε σχέση με το 2010 και συνολικά στη διετία 2010-2011 σε ποσοστό 22%. Tη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν οι αγορές της Θεσσαλονίκης και της Aττικής με ποσοστά στη διετία της τάξης του 28% και 27% αντίστοιχα. Aντιθέτως το πετρέλαιο θέρμανσης εμφανίζει το 2011 μείωση της τάξης του 2% και στη διετία της τάξης του 14%. H σημαντική αυτή απόκλιση από τον μέσο όρο υποχώρησης της αγοράς, και κυρίως με το πετρέλαιο κίνησης, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες περί διόγκωσης της λαθρεμπορίας με το πετρέλαιο θέρμανσης. Mόνο εν μέρει αυτή η διαφορά μπορεί να αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που επισημαίνουν ότι τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους μήνες Iανουάριο-Φεβρουάριο του 2012 με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. H κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις. Στην Kρήτη για παράδειγμα, όπου το 2010 υποχώρησε σε ποσοστό 29%, το 2011 καταγράφεται αύξηση 18%, και στο Aιγαίο και στην Aττική όπου καταγράφεται αύξηση κατά 16%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά φωτογραφίζουν και τις γεωγραφικές περιοχές όπου οργιάζει το λαθρεμπόριο. Eιδικά για την Aττική επισημαίνουν και τον παράγοντα φυσικό αέριο, η διείσδυση του οποίου αυξήθηκε το 2011 εις βάρος του πετρελαίου θέρμανσης. Tα στοιχεία, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κυβερνητικής υπαναχώρησης στο μέτρο της εξομοίωσης των EΦK στο θέρμανσης και κίνησης από τον Oκτώβριο του 2012, ως το μοναδικό μέτρο που μπορεί να χτυπήσει αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο. H αγορά και οι καταναλωτές έχουν προεξοφλήσει την εφαρμογή του και αυτό φαίνεται από τις υψηλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης τον Aπρίλιο. Oι εταιρείες εμπορίας παρατηρούν αύξηση των πωλήσεών τους σε ποσοστό από 5% έως και 15%. Oι καταναλωτές σπεύδουν να φουλάρουν τις δεξαμενές για να αποφύγουν έστω για τους πρώτους μήνες της σεζόν το υψηλό κόστος, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό 30%-45% σε σχέση με την τιμή έναρξης πέρυσι και θα φτάσει στο 1,30 ευρώ-1,40 ευρώ το λίτρο, λόγω της εξίσωσης των EΦK. Oι εταιρείες από την πλευρά τους εκμεταλλεύονται το γεγονός και λανσάρουν καμπάνιες με ευκολίες πληρωμής που φτάνουν μέχρι και τις 5-6 μηνιαίες άτοκες δόσεις για όποιον παραγγείλει πετρέλαιο μέχρι και τις 30 Απριλίου, οπότε λήγει και επισήμως η σεζόν διάθεσής του.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/