Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο που οι λαθρομετανάστες φτάνουν από τον Έβρο στην Αθήνα

Κύμα επαναπατρισμού των αλλοδαπών (με κρατικά και ευρωπαϊκά χρήματα) παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αφού η κρίση επηρεάζει και τους μετανάστες...

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Δεκάδες αλλοδαποί συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στον Αλιμο με κοινό στόχο: να δρομολογήσουν τη διαδικασία επιστροφής στις πατρίδες τους, αφού το αρχικό τους σχέδιο να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης μοιάζει αδύνατο να πραγματοποιηθεί. «Εχω ανέβει δύο φορές σε φορτηγό για Ιταλία κρυφά. Τη μία φορά με σταμάτησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Την άλλη κατάφερα να φτάσω στην Ιταλία, αλλά με έπιασαν αμέσως και με γύρισαν στην Ηγουμενίτσα το επόμενο πρωί», λέει στην «Κ» ο 27χρονος Μοχάμεντ από το Ιράκ (που δηλώνει Κούρδος). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι και σήμερα υπάρχουν παράνομοι μετανάστες που καταφέρνουν να φύγουν από την Ελλάδα μέσα σε φορτηγά οχήματα ή με πλοία προς την Ιταλία, αλλά το σχετικό «ταξίδι» κοστίζει πανάκριβα – «είναι για λίγους, καταλαβαίνεις τι εννοώ», συμπληρώνει.

Παρ’ όλα αυτά, τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί. Περίπου 100.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν το 2011, από τους οποίους τουλάχιστον 54.000 πέρασαν από τον Εβρο, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Πακιστανοί.

«Στην Ελλάδα μάς έπιασαν μόλις περάσαμε τα σύνορα. Μας είπαν δηλαδή ότι περάσαμε τα σύνορα, γιατί εμείς απλώς τρέχαμε μέσα σε χωράφια χωρίς να υπάρχει κάτι που να μοιάζει με σύνορα. Μετά μας σταμάτησαν αστυνομικοί και μας πήγαν στο κέντρο κράτησης. Εκεί μείναμε τέσσερις μέρες, μας έβγαλαν φωτογραφία, έγραψαν τα ονόματά μας και μας έδωσαν το χαρτί», θυμάται ο Μοχάμεντ. Το χαρτί είναι ένα έγγραφο με το οποίο γνωστοποιείται στον μετανάστη ότι είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 30 ημερών.

 «Νομίζω ότι ούτε ένας λαθρομετανάστης δεν έφυγε από τη χώρα επειδή πήρε αυτό το έγγραφο», σχολιάζει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Με το συγκεκριμένο χαρτί οι μετανάστες κατευθύνονται στην Αθήνα. Οσοι έχουν 80 ευρώ παίρνουν το ΚΤΕΛ ακριβώς έξω από το κέντρο κράτησης με προορισμό την Αθήνα. Αλλοι κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη για να πάρουν το τρένο, ενώ άλλοι ξεκινούν με τα πόδια, με την ελπίδα να βρουν και δουλειά.

«Σχεδόν το σύνολο των παράνομων μεταναστών κατευθύνονται στην Ομόνοια και στις γύρω περιοχές μόλις φτάσουν στην Αθήνα, ψάχνοντας συγγενείς ή γνωστούς. Από εκεί τακτοποιούνται σε πρόχειρα καταλύματα και τρώγλες έναντι 5 - 8 ευρώ ημερησίως το άτομο. Πολλοί μπλέκουν σε εγκληματικά δίκτυα για να μαζέψουν χρήματα» και «δεν τους ενδιαφέρει αν θα παρανομήσουν για να τα βγάλουν πέρα, δεν προσπαθούν να μάθουν ελληνικά, θέλουν μονάχα να φύγουν», σχολιάζει στέλεχος του υπουργείου Προστασία του Πολίτη με εμπειρία σε θέματα μετανάστευσης.

Πάντως, από την αρχή του 2012 έχουν επαναπατριστεί περίπου 1.000 αλλοδαποί με το πρόγραμμα και, όπως λέει στην «Κ» ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, σε περίπτωση που διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια, εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί θα ζητήσουν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/