Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Κύπρο ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου

Ολοκληρώθηκε 
πενθήμερη επίσκεψή 
του στη Μεγαλόνησο 

   ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ





Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ε.ε. η πενθήμερη επίσκεψη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού στη μεγαλόνησο Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Ι. Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής όπου μετεφέρθη, χάριν ευλογίας και αγιασμού των πιστών, το φυλασσόμενο στο κειμηλιαρχείο της Ι. Μητροπόλεως , αντίγραφο της Ι. Εικόνος της Παναγίας του Κύκκου που μέχρι το 1922 ευρίσκετο στο Μετόχι της Ι. Μονής στην Αδριανούπολη.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου ε.ε. εγένετο η υποδοχή  της Ι. Εικόνος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαϊα στην έδρα της Μητροπόλεως του στην Άνω Δευτερά και εξετέθη σε προσκύνηση στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου. Το πρωί της επομένης, Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα των ονομαστηρίων  του επιχώριου Μητροπολίτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συλλειτούργησε με τον εορτάζοντα Σεβ. Ησαϊα  και άλλους Αρχιερείς στον ίδιο Ναό.

Η Ι. Εικόνα συνέχισε να εκτίθεται σε προσκύνηση και τις επόμενες μέρες και παρετηρήθη συρροή πλήθους απ όλη τη Μεγαλόνησο.

Στα πλαίσια αυτής της επισκέψεως ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη και τον Αρχιδιάκονο Ιάκωβο Αρναουτίδη, συλλετούργησε το πρωί της Κυριακής προ της Υψώσεως 9ης Σεπτεμβρίου ε.ε. μετά του εορτάζοντος Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου στον Ι. Ναό Απ. Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμηθιά, επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρο, τις Ιερές Μονές Κύκκου, Μαχαιρά, Αγ. Νικολάου Ουρούντος, Αγ. Ηρακλειδίου, Αγ. Θέκλας, Παναγίας Αμιρούς και την Ι. Μονή Αγ. Βαρναβα στα κατεχόμενα.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με τους Σεβ. Μητροπολίτες Μόρφου κ. Νεόφυτο, Λεμεσού κ. Αθανάσιο, Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, Βόστρων κ. Τιμόθεο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Αμαθούντος κ. Νικόλαο, Αρσινόης κ. Νεκτάριο, Λύδρας κ. Επιφάνιο και τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμ. Ιερώνυμο Πυλιώτη, με τους οποίους είχε γόνιμη επικοινωνία.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Αχαλτσε κ. Θεόδωρος και Χονικ κ. Σάββας από την Εκκλησία της Γεωργίας και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ποντολέκ κ. Τύχων από το Πατριαρχείο Μόσχας.

«Θαυμάζοντας της ευσέβεια του Κυπριακού λαού, ο οποίος έχει πολλά κοινά με το λαό της Θράκης μας και βλέποντας τον με δάκρυα στα μάτια να προσέρχεται για να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, αλλά και από το προσκύνημά μας στα Μοναστήρια της νήσου, ιδιαίτερα της Μονής του Απ. Βαρνάβα στα κατεχόμενα, ζήσαμε συγκινητικές στιγμές κατά την παραμονή μας στη Μεγαλόνησο. Η Κύπρος για μας τους Έλληνες είναι μια ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί και γι΄ αυτό χρειάζεται τις προσευχές όλων μας», τόνισε ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός καθώς ολοκληρώνονταν το ταξίδι του στην Κύπρο και κατέληξε ότι «η υπόθεση της Κύπρου είναι ένα πάθημα το οποίο θα πρέπει να μας γίνει μάθημα…..»