Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τουρκικά ρήγματα: Μια χώρα σε αναζήτηση ταυτότητας»

Συγγραφέας του είναι η Αμαλία Καραβουδούρη-Van Gent που κατάγεται από την Ξάνθη και εργάζεται ως ανταποκρίτρια διάφορων ελβετικών μέσων ενημέρωσης. Και είναι μεγάλο κρίμα που η εκδήλωση δεν διαφημίστηκε σχεδόν καθόλου, με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει πιο πολύς κόσμος

              ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσίασαν χθες Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20:30, το βιβλίο της Αμαλίας Van Gent με τίτλο: «Τουρκικά ρήγματα: Μια χώρα σε αναζήτηση ταυτότητας».


*Το βιβλίο της Amalia Van Gent (Tουρκικά Ρήγματα, Εκδ. Παπαζήση 2011), είναι ένα βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει οξείες παρατηρήσεις και σχόλια για την πολύπλοκη, πολύχρωμη, σύγχρονη Τουρκική κοινωνία η οποία αλλάζει πολύ γρήγορα και στο εσωτερικό της διατηρεί έντονες αντιφάσεις.

*Η Amalia Van Gent η οποία δούλεψε ως δημοσιογράφος στην Τουρκία, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την Τουρκική κοινωνία και με ευγλωττία παρουσιάζει τις αντιφάσεις της σύγχρονης Τουρκίας. Για παράδειγμα, στον πρόλογο του βιβλίου καθώς αναφέρεται στο Πέρα, περιγράφει με περιληπτικό τρόπο την διαδικασία διαμόρφωσης του σύγχρονου Τουρκικού κράτους. Ενώ από τη μια παρουσιάζει την αλλαγή και την εξέλιξη αυτής της εκλεκτής περιοχής η οποία κάποτε υπήρξε η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την καταπίεση στις μη μουσουλμανικές κοινότητες, από την άλλη ρίχνει φως στην πολύχρωμη δομή της τουρκικής κοινωνίας. Η συγγραφέας, περιγράφει με βαθιές κοινωνιολογικές παρατηρήσεις το τρόπο που οι άνθρωποι από την επαρχία κατέκλυσαν την περιοχή και το πως διαφορετικοί τρόποι ζωής συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον. 

*Η Αμαλία Καραβουδούρη-Van Gent κατάγεται από την Ξάνθη. Μετά τις σπουδές της στη Ζυρίχη εργάστηκε ως ανταποκρίτρια διάφορων ελβετικών μέσων ενημέρωσης. Τα τελευταία 25 χρόνια καλύπτει δημοσιογραφικά, για τη έγκυρη γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, μία περιοχή που περιλαμβάνει την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το (κουρδικό) Βόρειο Ιράκ και εν μέρει τον Καύκασο. Η κ. Van Gent δημοσίευσε επίσης με την Danielle Mitterand το βιβλίο «Οι Κούρδοι» και με άλλους Ελβετούς συγγραφείς το «Ταξίδι της ελπίδας». Το ελβετικό πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση. Το βιβλίο παρουσίασαν ο δρ. Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης και η συγγραφέας. Συντόνιζε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΑΚΕΘΡΑ Στέλιος Σκιάς. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.