Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για νέα εξόρυξη μεταλλευμάτων στην Θράκη αξίας μισού δισ ευρώ

Δεν έφταναν φαίνεται το Πέραμα και η Κίρκη, αλλά ετοιμαζόμαστε για μεταλλείο και σε άλλη περιοχή

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΑποθέματα χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, αργύρου, αντιμονίτη καθώς και άλλων μετάλλων συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση μέσα από τη διενέργεια τριών διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Αποθέματα χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, αργύρου, αντιμονίτη καθώς και άλλων μετάλλων συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση μέσα από τη διενέργεια τριών διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έδωσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το πλαίσιο της προκήρυξης τριών διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών για την αξιοποίηση μεταλλευτικών χώρων. Αυτοί βρίσκονται ο ένας στο Καλλυντήρι του Νομού Ροδόπης και οι άλλοι δύο στον Νομό Κιλκίς, στο Γερακάρι Βάθης και το Πολύκαστρο - Σκρα. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός κάνει γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο επιδιώκει την εκμίσθωση μέσω διαγωνισμών περισσότερων από 20 μεταλλευτικών χώρων. Μάλιστα ειδική επιτροπή έχει ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των στοιχείων των πρώτων 50 από τα συνολικά 100 μεταλλεία.

Η συνολική αξία των εκτιμώμενων απολήψιμων κοιτασμάτων ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των δυναμικών αποθεμάτων (αυτά που μπορούν να εκμεταλλευτούν τόσο στις σημερινές συνθήκες της αγοράς όσο και στο μέλλον) φτάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο Καλλυντηρίου το κοιτασμολογικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην παρουσία μεταλλοφορίας αντιμονίτη και των περιεχομένων μετάλλων αντιμονίου, μολύβδου, ψευδάργυρου, χαλκού και αργύρου, ενώ στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν ενδείξεις για μεταλλοφορία χρυσού. Η αξία στα δυναμικά αποθέματα ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο Βάθης - Γερακαρίου το οικονομικό και επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην παρουσία κοιτασματολογικών συγκεντρώσεων χαλκού και χρυσού.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/