Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Η παραμονή Ξυνίδη και Πεταλωτή, η αποπομπή Αηδόνη και το Σύνταγμα που έγινε... κουρελόχαρτο για να προκύψει αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Υποτίθεται ότι ήταν μια ξεχωριστή ημέρα. Το ημερολόγιο έδειχνε μόνο άσους. Ήταν 11/11/11, μια ημέρα που για πολλούς είναι τυχερή και για αυτό προγραμματίστηκαν σε όλον τον κόσμο πολλοί γάμοι, ακόμα και... γέννες. Μια τέτοια μέρα, λοιπόν, ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε ως ο ενδέκατος πρωθυπουργός της χώρας στην διάρκεια της μεταπολίτευσης.


Υποτίθεται ότι όταν είχε την σύσκεψη προχθές με τον Κάρολο Παπούλια τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που θα στηρίξουν την κυβέρνησή του, υπήρξε η κεντρική απόφαση να οριστεί ένα «μικρό και ευέλικτο σχήμα». Αμ δε! Μετά από μια εντονότατη διεργασία πολλών ωρών και ένα παρασκήνιο που συνεχίστηκε ως και λίγα λεπτά πριν από την απογευματινή ορκωμοσία, που και αυτή έγινε τελικά σε ώρα... ΠαΣοΚ με δίωρη καθυστέρηση σε σχέση με το προγραμματισμένο, φάνηκε ότι έχουμε μια από τα... ίδια.

Για να καταλάβετε, η νέα κυβέρνηση είναι πολυπληθέστερη (και μάλιστα αρκετά) από την προηγούμενη του Γ. Παπανδρέου, που ήδη θεωρούνταν πολυπληθής. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, ουσιαστικά έχουμε την ίδια ακριβώς κυβέρνηση, με άλλον πρωθυπουργό, ελάχιστες ακόμα αποχωρήσεις (μόλις έξι, πέντε υπουργών και ενός υφυπουργού) και προσθήκες έξι στελεχών από τη ΝΔ και τεσσάρων από το ΛαΟΣ.

Κάπως έτσι, η νέα αυτή κυβέρνηση απαρτίζεται συνολικά από 48 άτομα. Αντιπρόεδροί της παρέμειναν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος έγιναν απλοί υπουργοί αλλά ανέλαβαν δύο εξαιρετικά κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Μάλιστα, ο Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από βουλευτής για να μείνει πιστή η ΝΔ στην γραμμή της να μην βάλει κανένα κοινοβουλευτικό στέλεχος στην κυβέρνηση ώστε να μην θεωρηθεί ότι συγκυβερνά, αλλά και για να διατηρήσει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σε διαφορετική περίπτωση θα πέρναγε στο... ΚΚΕ. Ένα υπουργείο ανέλαβε στέλεχος του ΛαΟΣ και συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης που διορίστηκε στο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Από εκεί και πέρα, έγιναν διάφορες καραμπόλες και εξαιτίας αυτών, κάποιοι (λίγοι) από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα έμειναν στην απέξω.

Μεταξύ των λίγων αυτών άτυχων ήταν και ο δραμινός υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης (που την τελευταία στιγμή αποχώρησε για να πάρει το χαρτοφυλάκιό του ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος από τη ΝΔ, ενώ παρέμειναν ως υφυπουργοί ο καβαλιώτης Μιχάλης Τιμοσίδης και ο σερραίος αλλά και εξ αγχιστείας κομοτηναίος Μάρκος Μπόλαρης, πάντα υπό τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο). Κάπως έτσι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχασε ένα μέλος της στην κυβέρνηση, αλλά ήταν τελικά το μόνο. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις που υπήρχαν μέχρι και το πρωί, ούτε ο Γιώργος Πεταλωτής ούτε ο Σωκράτης Ξυνίδης αντικαταστάθηκαν.

Το επιτελείο της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης έμεινε τελικά ως έχει, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αλλαγή παρά το γεγονός ότι ως εκλογικό θα χρειαστεί να έχει υπηρεσιακούς υπουργούς ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες, με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου υπουργό και τον Γιώργο Πεταλωτή να διατηρεί την θέση του υφυπουργού. Ένα θρίλερ παίχτηκε με το υπουργείο Ανάπτυξης, πίσω από τον ακλόνητο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όλα έδειχναν ότι τον Ξυνίδη θα τον αντικαθιστούσε αρχικά ο Πάνος Μπεγλίτης και μετά την δική του έντονη αντίδραση κάποιο στέλεχος από τη ΝΔ (με επικρατέστερο τον Θ. Βάρδα), ωστόσο τελικά ουδείς γαλάζιος πήγε σε αυτό το υπουργείο και έτσι ο ξανθιώτης παρέμεινε αναπληρωτής υπουργός με τις ίδιες αρμοδιότητες όπως και ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης και έτσι η μόνη προσθήκη, που όμως θα αρκεί για να τους κάνει όλους άνω – κάτω, είναι αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη του ΛαΟΣ στην θέση του υφυπουργού που θα είναι αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας.

Αν απορείτε για ποιον λόγο οι δύο θρακιώτες κλήθηκαν, έστω και την τελευταία στιγμή, δυο με τρεις ώρες πριν την ορκωμοσία, να πάνε στο Προεδρικό Μέγαρο και να ορκιστούν ξανά, αν και παραμένουν στα ίδια πόστα, η απάντηση είναι απλή: επισήμως δεν είχαμε ανασχηματισμό, για να γίνει κάτι τέτοιο. Τόσο ο Ξυνίδης και ο Πεταλωτής όσο και τα λοιπά μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου παραιτήθηκαν, όπως άλλωστε και το σύνολο του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, οπότε χθες έπρεπε όλοι τους να ξαναορκιστούν και να ξαναϋπογράψουν. Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι επισήμως ποτέ δεν μάθαμε πότε έγινε αυτή η παραίτηση, αφού ουδέποτε υπήρξε σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Γενικώς, το Σύνταγμα της Ελλάδας έγινε λίγο κουρελόχαρτο αυτές τις ημέρες προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για να υπάρξει αυτή η συγκυβέρνηση. Μια συγκυβέρνηση που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο, αλλά μπορεί και να μας οδηγήσει στην καταστροφή. Βλέπετε, υπάρχουν ορισμένα διακομματικά δίδυμα σε κάποια υπουργεία, ακόμα και... τρίδυμα (όπως στο Εθνικής Άμυνας που εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα με Αβραμόπουλο υπουργό και Ραγκούση με γεωργίου ως αναπληρωτές του) που ενδεχομένως να τσακώνονται καθημερινά σαν τον σκύλο με την γάτα. Και αυτό μπορεί να βγάλει πολύ γέλιο, αλλά θα οδηγήσει μοιραία και σε κλάμα. Και στο σημείο που έχουμε φτάσει, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/