Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Επανεξέταση της εξόρυξης χρυσού στη Βουλγαρία ζητά η Κομισιόν


Διαπιστώθηκαν παρατυπίες στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη στο Krumovgrad, περιοχή πολύ κοντά στα σύνορα με τη Θράκη


      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επανεξέταση της σύμβασης της εταιρίας Dundee Precious Metal Inc. για εξόρυξη χρυσού στο Krumovgrad της Βουλγαρίας, λόγω παρατυπιών στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Ποτότσνικ, μετά και από παρεμβάσεις και ερώτηση του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου. Σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε η βουλγαρική εφημερίδα Klassa.

Στην ερώτηση που είχε καταθέσει τον Ιούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων σημείωνε ότι η Βουλγαρία υποχρεούται να διασφαλίσει ότι η διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία, χωρίς να χρησιμοποιούνται διαδικασίες ή μέθοδοι που θα μπορούσαν να βλάψουν το περιβάλλον και κυρίως χωρίς να εγκυμονούνται κίνδυνοι για τα ύδατα, τον αέρα, το έδαφος, ή τη χλωρίδα και την πανίδα. Δήλωνε επίσης ότι η εταιρεία εξόρυξης πρέπει να υποβάλει μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων που πρόκειται να έχει στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που πλήττονται. Παρότι η βουλγαρική κυβέρνηση όφειλε να εκπληρώσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις, παραχώρησε δικαιώματα για την εξόρυξη χρυσού στο Ada Tepe, κοντά στο Krumovgrad –κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ– χωρίς να πραγματοποιήσει εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς να αξιολογήσει τη συμμόρφωση του σχεδίου με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικοτόπους. Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Ποτότσνικ δήλωνε ότι θα εξετάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα.

Από νομική άποψη, το σχέδιο για την επικίνδυνη εξόρυξη θα μπορούσε να παρεμποδίσει η ελληνική πλευρά, με ισχυρά επιχειρήματα για πιθανή ρύπανση του Έβρου και σημαντικών διασυνοριακών βιοτόπων Natura 2000. Ωστόσο, πρόσφατα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε θετική απάντηση σε σχετικό αίτημα της Βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Στις περισσότερες βαλκανικές χώρες παρατηρούμε μια ανησυχητική επέλαση των εταιρειών εξόρυξης χρυσού», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Krumovgrad της Βουλγαρίας, δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα, καθώς αποφεύγουν να καταθέσουν ακόμη και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι τους σταματήσαμε, κάτι που αποτελεί σημαντική επιτυχία στον αγώνα κατά της κοντόφθαλμης λεηλασίας και της υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής μας. Ωστόσο, η επαγρύπνηση και η συνεργασία των κινημάτων των Βαλκανικών χωρών πρέπει να συνεχιστεί, για να αποτρέψουμε και τις άλλες καταστροφικές δράσεις από εξορυκτικές εταιρείες που βλέπουν για τη ΝΑ Ευρώπη ένα μέλλον αντίστοιχο με εκείνο της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής».


Παράνομη παραχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης χρυσού στο Krumovgrad στη Βουλγαρία

Η βουλγαρική κυβέρνηση παραχώρησε για διάστημα 30 ετών δικαιώματα στην Dundee Precious Metals, μια εταιρεία με έδρα τον Καναδά, και στο υποκατάστημά της στη Βουλγαρία, την Balkan Mineral and Mining, για εξόρυξη χρυσού στο Ada Tepe, κοντά στο Krumovgrad, αναφέρονταν στις 14 Ιουλίου του 2011. Η Βουλγαρία συνέταξε έγγραφο επισκόπησης των σημαντικών θεμάτων διαχείρισης των υδάτων που εντοπίζονται στην υπολεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, ζήτησε τη γνώμη του ενδιαφερόμενου μέρους για αυτά και προσκόμισε στην Επιτροπή αντίγραφο του εν λόγω εγγράφου. Σύμφωνα με αυτήν την επισκόπηση, η Βουλγαρία αναγνωρίζει ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων αυτών στην περιοχή του Krumovgrad) αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πηγές βιομηχανικής ρύπανσης στην υπολεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι οι υδάτινες μάζες κατάντη του χρυσωρυχείου του Ada Tepe διατρέχουν τον κίνδυνο να μην πληρούν τα πρότυπα ποιότητας έως το 2015.

Σύμφωνα με την οδηγία 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας, η Βουλγαρία υποχρεούται να διασφαλίσει ότι η διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία, χωρίς να χρησιμοποιούνται διαδικασίες ή μέθοδοι που θα μπορούσαν να βλάψουν το περιβάλλον, και κυρίως χωρίς να εγκυμονούνται κίνδυνοι για τα ύδατα, τον αέρα, το έδαφος, ή τη χλωρίδα και την πανίδα. Όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας για τους οικοτόπους, το χρυσωρυχείο πρέπει να υποβληθεί σε κατάλληλη εκτίμηση βάσει του άρθρου 6, παράγραφος 3, της οδηγίας, σχετικά με τις επιπτώσεις του στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που πλήττονται. Παρότι η βουλγαρική κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις, παραχώρησε δικαιώματα για την εξόρυξη χρυσού στο Ada Tepe –κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ– χωρίς να πραγματοποιήσει εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς να αξιολογήσει τη συμμόρφωση του σχεδίου με την οδηγία για τους οικοτόπους. Ο δήμος του Krumovgrad και ΜΚΟ προστασίας του περιβάλλοντος υπέβαλαν καταγγελίες ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Βουλγαρίας κατά της παράνομης παραχώρησης δικαιωμάτων.

.