Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σχολιάζουν τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου

Δηλώσεις από τον Περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη (ΠΑΣΟΚ), τον Γιώργο Παυλίδη (ΝΔ), τον Δημήτρη Χαρίτου (ΣΥΝ), τον Θανάση Μακρή (Οικολόγοι) και τον Δημήτρη Ποτόλια (ΚΚΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ



Το «θρίλερ» της ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού, που τελικά έληξε με την ανακοίνωση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο, αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης των ημερών.

Με μία καταρχήν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και με προβληματισμό, υποδέχτηκαν αιρετοί την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουν την ανάγκη στήριξης της νέας κυβέρνησης ενώ παράλληλα εκφράζουν την απαισιοδοξία τους θεωρώντας ότι τίποτα δεν θα αλλάξει καθώς ο λαός θα φορτωθεί με περισσότερα προβλήματα εφόσον η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.


Άρης Γιαννακίδης, περιφερειάρχης:

«Το πολιτικό σύστημα να συμπορευτεί σ’ αυτήν την προσπάθεια που από την αρχή της εκκίνησης δημιουργεί προσδοκία στον Έλληνα πολίτη».

«Μετά από αυτό το τηλεθέαμα και αυτή τη φαρσοκωμωδία που βιώσαμε ως πολίτες τον τελευταίο καιρό, η παρουσία του νέου πρωθυπουργού, του κυρίου Παπαδήμου, έρχεται να εκφράσει αυτό που καταγράφεται στη συλλογική έκφραση και στο υποσυνείδητο του Έλληνα πολίτη ότι μπορεί κάποιοι τεχνοκράτες σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία να οδηγήσουν τη χώρα σ’ ένα δρόμο, να μας δείξουν πως μπορεί η χώρα να ανατάξει. Θεωρώ ότι οι προσδοκίες όλων μας είναι σημαντικές και εναπόκειται και στο πολιτικό σύστημα, το οποίο βιώνει μια απαξία και αποδόμηση, να σταθεί ιστορικά στο ύψος των περιστάσεων, να συνδράμει σ’ αυτήν την προσπάθεια γιατί οι συγκυρίες και τα ιστορικά δεδομένα θα παραμείνουν ανεξίτηλα και κάποια θα καταγραφούν αρνητικά και κάποια θετικά. Ελπίζουμε όμως να πρυτανεύσει η λογική και όλο το πολιτικό σύστημα να συμπορευτεί σ’ αυτήν την προσπάθεια που από την αρχή της εκκίνησης και από την αφετηρία δημιουργεί χαμόγελο και προσδοκία στον Έλληνα πολίτη».


Γιώργος Παυλίδης, επικεφαλής «Περιφερειακής Αναγέννησης»:

«Να υπάρξει κινητοποίηση και δουλειά, όχι λόγια και ευχές και όχι σχεδιασμοί επί χάρτου»

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια περίοδο δραματική. Βρίσκεται στο μέσο μιας εθνικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής θύελλας αλλά και ταυτόχρονα μιας οικονομικής και πολιτικής θύελλας στην Ευρώπη, στην οποία έχει μικρότερη κλίμακα. Η κοινωνία υποφέρει, οι άνθρωποι περνάνε από το επίπεδο της ευημερίας, ειδικώς τα φτωχά στρώματα, σ’ ένα επίπεδο μεγάλης ανέχειας. Η ανεργία, η υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και η κάθε μορφής φτώχεια χτυπάει την κάθε πόρτα πλέον, το κάθε νοικοκυριό. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι πολιτικές παρατάξεις συμφώνησαν σ’ αυτό που σήμερα υπάρχει. Υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία η απερχόμενη κυβέρνηση τα έφτασε στο μη περαιτέρω. Η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού, έπρεπε να συγκρατηθεί και να διασωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος συμφωνούσε με τις προηγούμενες πολιτικές. Σήμερα όμως έχουμε συγκεκριμένα πράγματα, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και δουλειά, όχι λόγια και ευχές και όχι σχεδιασμοί επί χάρτου σε όλα τα επίπεδα γιατί η διοίκηση της χώρας είναι πολυεπίπεδη. Όλοι έχουν τις ευθύνες, όπως και εμείς και ο καθένας μας ως κοινωνία, στη συμμετοχή του σ’ αυτό το γίγνεσθαι έχει τη δική του ευθύνη».


Θανάσης Μακρής, επικεφαλής «Οικολογία Αλληλεγγύη»:

«Ο νέος πρωθυπουργός είναι από την πλευρά της κοινωνίας και της χώρας ή από την πλευρά των τραπεζών;»

«Ο νέος πρωθυπουργός είναι διακεκριμένος και καταξιωμένος με παγκόσμια φήμη, όμως από ποια πλευρά είναι; Από την πλευρά της κοινωνίας και της χώρας ή από την πλευρά των τραπεζών; Μπορεί να είναι ένας καλός πατριώτης τραπεζίτης και ουσιαστικά να είναι μέρος του προβλήματος. Κι αυτό γιατί ήταν αντιπρόεδρος της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, αυτή η οποία δεν πρόβλεψε ώστε να μη φτάσουμε έτσι όπως φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, την οποία δεν έχουμε γλιτώσει ακόμη. Επίσης είναι σημαντικό, ότι ήταν κατά του κουρέματος και δεν αναγνώριζε ότι το δάνειο δε μπορούσε να εξυπηρετηθεί στην πραγματικότητα πράγμα που αναγνωρίζουν πολιτικά όλη η Ευρώπη και ουσιαστικά τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από την άλλη είναι επίσης κομβική η θέση του για τις κοινές μετοχές, δηλαδή κατά πόσο θα προχωρήσουμε στην εθνικοποίηση των τραπεζών όσο τις ενισχύουμε. Θα τις ενισχύουμε και σιγά-σιγά όσο τις ενισχύουμε θα περνάει κι ο έλεγχος στο δημόσιο. Είναι κρίσιμο αυτό καθώς ένα μεγάλο μέρος της χρεωκοπίας έχει να κάνει με τον τρόπο που έχει λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και το πώς ουσιαστικά επανακεφαλαιοποιείται το χρέος. Μ’ αυτό φτάνουμε στη χρεωκοπία όλης της υφηλίου υπέρ ποιου; Δεν υπάρχει κανείς άλλος κερδισμένος παρά μόνο οι τράπεζες που παίρνουν τον έλεγχο της οικονομίας παγκοσμίως. Κι εκεί είναι ακριβώς το μεγάλο ζήτημα. Επίσης μας εκβίασαν με μια σύμβαση και την απόφαση της 27 του Οκτώβρη χωρίς να ξέρουμε τις λεπτομέρειες στις οποίες ήταν και το ζητούμενο».


Δημήτρης Χαρίτου, επικεφαλής «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας»:

«Η νέα κυβέρνηση είναι δεσμευμένη με το νέο μνημόνιο»

«Αφού για πέντε μέρες παίχτηκε μια φαρσοκωμωδία από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τελικά η αρχική επιλογή της Μέρκελ και του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου έγινε αποδεκτή. Κι όχι μόνο έγινε αποδεκτή ως κυβέρνηση αλλά και ως όροι προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 27ης του Οκτώβρη. Εμείς θεωρούμε πως η κυβέρνηση αυτή, εάν συνεχίσει στην ίδια πολιτική, έτσι και αλλιώς φαίνεται πως είναι δεσμευμένη με το νέο μνημόνιο που έχει αναλάβει ως υποχρέωση, όχι μόνο δε θα προχωρήσει η χώρα σε οικονομική ανάκαμψη, όχι μόνο δε θα υπάρξει ευημερία των εργαζομένων αλλά νομίζουμε ότι η χώρα θα βαδίσει ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση, θα οξυνθούν ακόμα παραπέρα τα προβλήματα των εργαζομένων και ο εφιάλτης της ανεργίας θα είναι η ζωή ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και η κοινωνία δεν πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση για το τι πρόκειται να συμβεί. Καμία αναμονή, καμία συναίνεση. Εάν έγινε κατορθωτό το προηγούμενο διάστημα, με τους ίδιους τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι να οδηγήσουν την κυβέρνηση Παπανδρέου σε κατάρρευση γιατί ο λαϊκός παράγοντας το πέτυχε. Νομίζω και σήμερα κανείς δεν έχει την προσδοκία ότι θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να συνεχίσουν μέχρι τελικά να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία για τη χώρα και τον λαό».


Δημήτρης Ποτόλιας, περιφερειακός σύμβουλος παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:

«Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί με οποιονδήποτε πρωθυπουργό»

«Πρωθυπουργό καινούργιο έχουμε, φιλολαϊκή πολιτική δε θα έχουμε γιατί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί με οποιονδήποτε πρωθυπουργό. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι να πάρει ο λαός τις τύχες στα χέρια του γκρεμίζοντας την εξουσία όχι των αστικών κυβερνήσεων αλλά την εξουσία των μονοπωλίων η οποία είναι η αιτία του προβλήματος».


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/