Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Mε αφορμή την ομηρία στην Κομοτηνή: "Eγκλημα και ανεργία"

Το αναλυτικό κείμενο του "Έθνους" για το θρίλερ της Helesi με τον 52χρονο που παραδόθηκε αφού είχε πυροβο-λήσει τον επιχειρηματία και κρατούσε ομήρους δύο οδηγούς

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αίσιο τέλος δόθηκε στο θρίλερ της Κομοτηνής με την παράδοση στην Αστυνομία του 52χρονου πρωταγωνιστή, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Ο δράστης είχε πυροβολήσει τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας Helesi PLC, καθώς και δύο άλλα άτομα που είχαν προσπαθήσει να τον αφοπλίσουν. Στη συνέχεια ταμπουρώθηκε στο γραφείο του διευθυντή, κρατώντας ομήρους δύο εργαζόμενους-οδηγούς στο εργοστάσιο.

Ολα ξεκίνησαν λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι, όταν ο Δημήτρης Μανίκας που εργαζόταν στη βιομηχανία μέχρι τα μέσα της περασμένης χρονιάς όποτε και απολύθηκε, κρατώντας μία κυνηγετική καραμπίνα, μπήκε στο εργοστάσιο της Heleci PLC, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

Κατευθύνθηκε στο γραφείο του μεγαλομετόχου, Αθανάσιου Ανδριανόπουλου, και φωνάζοντας επιτακτικά το όνομά του, τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής. Τα σκάγια βρήκαν τον 50χρονο άντρα στην τραχηλική χώρα και στο αριστερό αντιβράχιο, ενώ ένας Βούλγαρος εργάτης, ο Εμίλ Ιλεφ, που έσπευσε να τον αφοπλίσει, δέχτηκε επίσης δύο απανωτούς πυροβολισμούς στα πόδια.

Ο 50χρονος Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, που τραυματίστηκε από τα σκάγια του απολυμένου Δημήτρη Μανίκα

Ο δράστης κατευθύνθηκε στο γραφείο του διευθυντή όπου βρήκε και κράτησε ομήρους τους δύο οδηγούς, ενώ ο Αθ. Ανδριανόπουλος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου του αφαιρέθηκαν τα σκάγια.

Οπως είπε στο «Εθνος» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Ηρακλής Χατζηνέστωρος, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε θάλαμο της χειρουργικής κλινικής, όπου και θα παραμείνει για 2-3 μέρες.

Οσο για τον 29χρονο Ε. Ιλεφ, οδηγήθηκε επίσης σε επέμβαση για να αφαιρεθούν τα σκάγια από τους μηρούς του και νοσηλεύεται σε θάλαμο της ορθοπεδικής κλινικής. Πρώτες βοήθειες χρειάστηκε να παρασχεθούν και σε έναν αστυνομικό, ο οποίος είχε ένα επιπόλαιο τραύμα, όταν αργότερα ο δράστης πυροβόλησε κατά των αστυνομικών.

Σε κατάσταση εκτός εαυτού ο 52χρονος δράστης φώναζε πως του όφειλαν την επαναπρόσληψη που του είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος, αλλά 8-9 μήνες μετά την απόλυση δεν έγινε τίποτα.

Ο δράστης παρέμενε ταμπουρωμένος στο γραφείο του διευθυντή, κρατώντας ομήρους τους δύο οδηγούς, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Μάλιστα δύο γυναίκες και ένα μικρό κοριτσάκι που βρέθηκαν στο εργοστάσιο και κρύφτηκαν πίσω από κάποια ελαστικά, σε αποθηκευτικό χώρο, έγιναν αντιληπτές από αστυνομικούς που είχαν ακροβολιστεί στον χώρο και απομακρύνθηκαν χωρίς να κινδυνέψουν.

Ο δράστης πότε ζητούσε να έρθει η πρώτη σύζυγός του, πότε ζητούσε τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο, πότε ήθελε ένα ποτήρι ρακί και πότε φώναζε ότι δεν ήταν καλά, γιατί είχε κάνει χρήση ψυχοφαρμάκων. Κατά διαστήματα ζητούσε τον υπεύθυνο προσωπικού του εργοστασίου που του κοινοποίησε την απόλυσή του ή παλιούς του συναδέλφους.

Με καταγωγή από το Αίγιο, ο Δ. Μανίκας είχε φιλικές σχέσεις, λόγω καταγωγής, με τον μεγαλομέτοχο της Heleci PLC, γι' αυτό και βρέθηκε να εργάζεται στην Κομοτηνή και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κατά διαστήματα ο Δ. Μανίκας διέμενε σε σπίτια της οικογένειας Ανδριανόπουλου στην Κομοτηνή.

«Ηταν πάντα συνεπής στην εργασία του και ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Heleci PLC, Κυριάκος Καλπακίδης.

Αργά το απόγευμα ο δράστης ζήτησε να του φέρουν 31.000 ευρώ, ποσό που όπως υποστήριζε αντιστοιχούσε στην αποζημίωσή του, την οποία δεν πήρε, ενώ ανέφερε πως είχε πρόβλημα υγείας και έπρεπε να πάρει συγκεκριμένα φάρμακα.


ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η απελπισία οδηγεί σε επιθετικότητα και εκδικητικότητα


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης, Παντελής Μαγαλιός, βρισκόταν στο εργοστάσιο της Helesi χθες το πρωί, δύο ώρες πριν από το συμβάν, και είχε επαφές με το σωματείο εργαζομένων και τον διευθυντή της μονάδας για θέματα που αφορούν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας και παρείχε τη διαβεβαίωση ότι θα πληρώσει τον έναν από τους δύο εκκρεμείς μισθούς έως τις 10 Μαρτίου.

«Θεωρώ ότι πρέπει να δούμε την αιτία του γεγονότος και να μη βιαστούμε να την αποδώσουμε σε ψυχική διαταραχή του δράστη», είπε στο «Εθνος» ο κ. Μαγαλιός και πρόσθεσε: «Σε όλες τις συνελεύσεις βλέπω μεγάλη αναταραχή. Εισπράττω όχι μόνο αγανάκτηση, αλλά και επιθετικότητα και εκδικητικότητα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο μειώθηκαν από 150 σε 85 την τελευταία διετία, ενώ κάτι ανάλογο έχει συμβεί σε όλες τις επιχειρήσεις, όσες δεν έχουν βάλει λουκέτο.

«Η ΣΕΛΜΑΝ ανακοίνωσε μόλις χθες ότι από τους 113 εργαζόμενους που έχουν απομείνει θα απολύσει περίπου 60 και όσοι μείνουν θα πληρώνονται με τον νέο μισθό των 586 ευρώ», είπε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω απρόβλεπτες εξελίξεις. Σε λίγο δεν θα χτυπάνε μόνο πολιτικούς, θα χτυπάνε και εργαζομένους. Αυτός που θα συνεχίσει να δουλεύει θα είναι εχθρός».

Με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, η ανεργία στον νομό Ροδόπης ξεπερνά το 35% και η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» επιχειρήσεων.


Ομιλος Helesi PLC
Η ταυτότητα της εταιρείας

Ο Αθ. Ανδριανόπουλος έστησε έναν από τους πιο δυναμικούς ομίλους, τη Helesi PLC, τον Ιούλιο του 2000, και σήμερα διαθέτει δύο μονάδες στον ίδιο χώρο, μία παραγωγής κάδων απορριμμάτων για οικιακή και δημόσια χρήση και μία ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκινήτων.

Στην πλήρη ανάπτυξή της απασχολούσε σχεδόν 300 εργαζομένους και αποτελούσε μία από τις 9 εταιρείες παγκοσμίως που παρήγαγαν πλήρη γκάμα κάδων απορριμμάτων. Εκτός από την Κομοτηνή, η εταιρεία διαθέτει και μία παραγωγική μονάδα στο Pisticci Scalo της Ιταλίας.

Οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί της εταιρείας είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, ενώ της ανατέθηκε ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών περιβάλλοντος και καθαρισμού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τον επόμενο χρόνο κέρδισε τον διαγωνισμό για την προμήθεια κάδων απορριμμάτων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Τορίνο το 2006.

Το 2008 ο Αθ. Ανδριανόπουλος μπήκε με ορμή και στον χώρο των αεροπορικών εταιρειών, ιδρύοντας την Athens Airways, και μάλιστα είχε συγκαταλεχθεί μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών για την εξαγορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2010 η εταιρεία διέκοψε τις δραστηριότητές της.


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
Η απόγνωση τους έσπρωξε στο όριο

Η οικονομική κρίση φέρνει σε απόγνωση όλο και περισσότερους πολίτες που καταφεύγουν σε ακραίες πράξεις για να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή ακόμα χειρότερα οδηγεί κάποιους από αυτούς ακόμα και στην αυτοκτονία.

Στις 15 Φεβρουαρίου ζευγάρι εργαζομένων στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας απειλούσε να πέσει στο κενό από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου του Οργανισμού (Σολωμού και Πατησίων) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ΟΕΚ. Η γυναίκα μεταπείστηκε μετά από αρκετές ώρες παραμονής στο περβάζι του 2ου ορόφου. Το ζευγάρι βρέθηκε σε απόγνωση στην προοπτική απόλυσης και των δύο, καθώς έχει παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας, που πηγαίνει για θεραπεία κάθε χρόνο στην Αμερική.

Στις 10 Φεβρουαρίου 25χρονος από το Ηράκλειο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει επειδή ήταν άνεργος. Μπροστά στα μάτια της κοπέλας του «κάρφωσε» ένα μαχαίρι στην κοιλιά του και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Στις 3 Ιανουαρίου 67χρονος επιχειρηματίας από τα Χανιά αυτοπυροβολείται στο κεφάλι στην αποθήκη της οικίας του. Σύμφωνα με την αστυνομία, η αυτοκτονία του αποδίδεται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2011, 42χρονη από την Αλικαρνασσό Ηρακλείου επιχείρησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας στη θάλασσα με το μόλις δυόμισι χρονών παιδί της. Οι περίοικοι κατάφεραν να σώσουν και τους δύο. Η 42χρονη ανέφερε ότι ήταν άνεργη και δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στο παιδί της ούτε τα βασικά.

 
Πηγή:  http://www.ethnos.gr/