Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σε δικό τους μουσείο οι 5 άμαξες και τα 15 άλογα που βρέθηκαν στη Θράκη!

Το εντυπωσιακό ταφικό σύνολο που ήρθε στο φως στη Μικρή Δοξιπάρα από τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο το 2002, πρόκειται ν’αποκτήσει το δικό του μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Το εντυπωσιακό ταφικό σύνολο που ήρθε στο φως στη Μικρή Δοξιπάρα - Ζώνη της Θράκης, από τον αρχαιολόγο Διαμαντή το 2002, πρόκειται ν’αποκτήσει το δικό του μουσείο.

Οι πέντε άμαξες και τα δεκαπέντε άλογα, που βρέθηκαν και χρονολογούνται στις αρχές του 2ου μ.Χ. αιώνα, είναι στα χέρια των επιστημόνων που θα τα συντηρήσουν. Το μουσείο θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (στα πρότυπα του μουσείου των βασιλικών τάφων των Αιγών) για να προστατεύσει τα πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα και θα υπάρχουν και πιστά αντίγραφά τους, όπου χρειάζεται.

Το έργο έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του μουσείου αναμένεται το καλοκαίρι, ενώ η υλοποίησή του υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Την έκθεση θα συνοδεύει εποπτικό υλικό για τους τύμβους της Θράκης, την καύση των νεκρών, τον ενταφιασμό αλόγων και αμαξών, την τεχνολογική εξέλιξη των αμαξών από την προϊστορική περίοδο ως τα νεότερα χρόνια.

​​​ .