Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Και άλλες αποκαλύψεις για τις θρακιώτικες μέρες του Δ. Μητροπάνου

Νέες αφηγήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από συνεντεύξεις του μεγάλου μας ερμηνευτή αναφορικά με τα χρόνια της θητείας του στην Αλεξανδρούπολη που γέννησαν τον "Αγιο Φεβρουάριο"

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το 1971 ο ερμηνευτής παρουσιάζεται στο στρατό, αρχικά στην Τρίπολη και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη, σε μονάδα χαρακτηρισμένων αριστερών αφού…το οικογενειακό του παρελθόν και η παρουσία του στους Λαμπράκηδες ήταν γνωστά. Τότε τον καλεί ο Δήμος Μούτσης για να ηχογραφήσει έναν από τους πλέον κλασσικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Τον Άγιο Φεβρουάριο σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος θυμάται, συζητώντας με τον Γιώργο Τσάμπρα:


«Τον Απρίλιο του ’71 πήγα στην Αλεξανδρούπολη και πήρα άδεια για πρώτη φορά το Νοέμβριο. Κι αυτή με… μέσον. Για να κατέβω να τραγουδήσω τον Άγιο Φεβρουάριο. Τελικά, δεν μπόρεσα να κάνω την ηχογράφηση γιατί είχε αρρωστήσει η αδελφή μου, είχαμε προβλήματα και οι 4 μέρες πέρασαν έτσι. Γυρίζω επάνω χωρίς να ηχογραφήσω. Για να πάρω ξανά άδεια να κατέβω έτρεξε πολύ ο Γιώργος ο Κατσαρός. Είχα τραγουδήσει ένα τραγούδι του, αλλά δεν είχαμε καμιά ιδιαίτερη σχέση. Κάποιος του το είπε κι έτρεξε... Έτρεξε πολύ ο Γιώργος - για όλους έτρεχε ο φουκαράς τότε μέσω του αδερφού του - και 20 Δεκεμβρίου πήρα μια άδεια 4 ημερών πάλι και κατέβηκα. Ούτε κατάλαβα πώς ηχογράφησα τα τραγούδια, ούτε τι ηχογράφησα καλά-καλά... Δεν άκουσα και ολοκληρωμένη τη δουλειά. Απλά τα είπα κι έφυγα... Πιο πολύ σκεφτόμουν το ότι θα ήμουν 4 μέρες εκτός στρατού παρά τον Άγιο Φεβρουάριο».

Σε πιο πρόσφατη συνέντευξή του στον Ηλία Μπενέτο στο ραδιόφωνο του Όασις, δηλώνει πως η ηχογράφηση έγινε τόσο βιαστικά που ούτε τις δεύτερες φωνές δεν πρόλαβε να γράψει. Τελικά αυτές ηχογραφούνται από τον Μάριο Κώστογλου, τον κιθαρίστα. Ο Δήμος Μούτσης συζητώντας με το δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού «Μετρονόμος» Θανάση Συλιβό, θυμάται πώς ένα λάθος έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει η ανοδική πορεία του δίσκου:

«Κάποια στιγμή κατήγγειλα το συμβόλαιο και πήγα στη Φίλιπς όπου έκανα τον Άγιο Φεβρουάριο. Βγήκε λοιπόν ο δίσκος αλλά δεν πούλησε τίποτα. Είχε περάσει ένας χρόνος και μου έλεγε ο Βίκος ο Αντύπας από την εταιρεία, ότι κάθε βράδυ πήγαιναν σε φιλικά σπίτια και έκαναν δώρο το δίσκο μήπως και γίνει κάτι γιατί είχαν τρελαθεί… Τότε έγινε η ιστορία με τον Κοεμτζή. Ο Δημήτρης Ψαθάς έγραψε ένα χρονογράφημα στα Νέα στο οποίο συνέδεσε το τραγούδι Ο χάρος βγήκε παγανιά με την υπόθεση Κοεμτζή, προφανώς από λάθος. Ε, από κει και πέρα έγινε ντόρος και ο δίσκος άρχισε να παίρνει τα πάνω του».

Τέσσερα από τα τραγούδια του δίσκου κυκλοφορούν παράλληλα και σε 45άρια, ενώ τα Άλλος για Χίο τράβηξε, Ο χάρος βγήκε παγανιά και Η σούστα πήγαινε μπροστά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων του Μητροπάνου μέχρι σήμερα. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1990, στη συναυλία του στο Λυκαβηττό (που κυκλοφορεί σε διπλό δίσκο) εκτός απ’ αυτά τα τρία, τραγουδά και το Κι αν φταίει κανείς που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από την Πετρή Σαλπέα. Τον Ιούλιο του 1999 τα τραγούδια του Άγιου Φεβρουάριου παρουσιάζονται σε δυο μεγάλες συναυλίες του Δήμου Μούτση στο Ηρώδειο, με το Δημήτρη Μητροπάνο και τη Δήμητρα Γαλάνη, οι οποίες λίγο μετά αποτυπώνονται σε διπλό cd .

.