Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Εκτίμηση σοκ από τον εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο: "Το ΠΑΣΟΚ δεν θα βγάλει ούτε μία έδρα στον Έβρο, θα τις πάρει όλες η ΝΔ"!!!

Ο γνωστός εκλογολόγος εκτιμά ακόμα ότι στους τριεδικούς νομούς Ροδόπης και Ξάνθης (και Δράμας) θα μοιραστούν οι έδρες από μία σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ένα μικρότερο κόμμα αλλά ρίχνει βόμβες για το τι θα γίνει στις τετραεδρικές περιφέρειες του Εβρου και της Καβάλας
                        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ
                    ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ

Μοιάζει απίστευτο και πρωτάκουστο, αλλά όταν το λέει ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος τότε θα ήταν καλό να δώσουμε βάση: αν το ΠΑΣΟΚ φέρει ποσοστά παραπλήσια με αυτά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εκλέξει βουλευτή σε καμιά τετραεδρική περιφέρεια-νομό όπως είναι ο Έβρος, όπου στην απερχόμενη Βουλή είχε τριπλή εκπροσώπηση με Ντόλιο, Ρενταρή και Τσιαούση.

Αυτό προκύπτει από όσα λέει ο εκλογολόγος, ο οποίος χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την περίπτωση της Κορινθίας. Ο γνωστός εκλογολόγος δηλώνει (στην εφημερίδα «Πολίτης της Κορινθίας») με βεβαιότητα ότι στην Κορινθία το ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει βουλευτή - αλλά απεκτείνει την πρόβλεψή του και στις υπόλοιπες τετραεδρικές, όπως του Έβρου!

Ο Νικολακόπουλος λέει ότι στις δυεδρικές περιφέρειες θα είναι 1 ΝΔ, 1 ΠΑΣΟΚ.

Στις τριεδρικές θα είναι 1 ΝΔ, 1 ΠΑΣΟΚ, 1 στα άλλα κόμματα.

Στις τετραεδρικές όμως τα μικρά κόμματα κατά βάση θα έχουν συμπληρώσει ήδη τον αριθμό των βουλευτών που δικαιούνται. Οπότε, και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει πιάσει το εκλογικό μέτρο, όλες οι έδρες θα πάνε στο πρώτο κόμμα, τη ΝΔ! Και ποιες είναι οι τετραεδρικές περιφέρειες της χώρας; Βοιωτία, Ημαθία, Κορινθία, Πέλλα, Χανιά και Πιερία και φυσικά Καβάλα και Έβρος!


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

«Όπως είναι τα πράγματα τώρα, είναι απολύτως ξεκάθαρο τι θα γίνει», μας είπε ο κ. Νικολακόπουλος. «Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά συγκεντρώνει στην Κορινθία τα πανελλαδικά του ποσοστά. Άρα με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα είναι ασφαλώς στο 8%, που έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της Καθημερινής αλλά δεν μπορεί να πάει πάνω από το 20%- 22%. Άρα δεν θα πιάσει το μέτρο του 25% και δεν θα βγάλει έδρα στην –ας πούμε- πρώτη κατανομή. Η Ν.Δ. θα περάσει το μέτρο και θα πάρει την πρώτη έδρα, αλλά δεν θα πιάσει το 50% για να βγάλει και δεύτερη. Έτσι θα μείνουν τρεις έδρες αδιάθετες.


Στη συνέχεια υπολογίζουμε σε εθνικό επίπεδο πόσες έδρες δικαιούται το κάθε κόμμα, με βάση το εθνικό ποσοστό του. Αφαιρούμε τις 50 έδρες του bonus Παυλόπουλου και μοιράζουμε τις 250 έδρες. Έστω ότι η Ν.Δ. παίρνει 30%. Άρα πάει στις 75 έδρες συν μερικές ακόμα από το περίσσευμα των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη βουλή. Αναλογικά και το ΠΑΣΟΚ, αν πάρει περί το 20% θα πάρει 50 έδρες, συν μερικές ακόμα από όσες «ανήκουν» στα εκτός βουλής κόμματα. Ας πούμε, λοιπόν, σχηματικά ότι θα φτάσει στις 55 έδρες. Αυτές τις έδρες το ΠΑΣΟΚ θα τις κερδίσει πρωτίστως εκεί που θα πιάσει το εκλογικό μέτρο: καταρχήν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και κατά δεύτερον στις μεγάλες περιφέρειες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και κατά τρίτον εκεί όπου παραδοσιακά έχει μεγάλες δυνάμεις. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Δυτική Ελλάδα.

Πάμε μετά στις διεδρικές περιφέρειες. Εκεί με δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα δεν κερδίζει το 100% των ψήφων, ανεξαρτήτως μέτρου, οι έδρες μοιράζονται στον πρώτο και τον δεύτερο. Τέλος, στις τριεδρικές επειδή θα έχει μικρά υπόλοιπα η Ν.Δ. οι έδρες θα πάνε 1-1-1.

Ως εκ τούτου, μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει από μία έδρα στις διεδρικές και τις τριεδρικές. Συν το Επικρατείας και τις περιφέρειες, όπου θα πιάσει το μέτρο, οπότε θα έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό εδρών και δεν θα δικαιούται καμία επιπλέον έδρα σε αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε δεύτερη κατανομή.

Να δούμε τώρα γιατί δύσκολα θα πάρει τις τρεις περισσευούμενες έδρες και ένα μικρό κόμμα –το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΔΗΜΑΡ που εσχάτως φαίνεται ενισχυμένη. Με βάση όσα είπαμε παραπάνω, αν τα κόμματα αυτά πάρουν περί το 12-15% θα κερδίσουν το πολύ 35-40 έδρες. Αυτές καταρχήν θα τις πάρουν στις μεγάλες περιφέρειες -όπου είναι χαμηλό το εκλογικό μέτρο- και στο Επικρατείας. Μετά ακολουθούν οι τριεδρικές, όπου είπαμε ότι θα πάμε πιθανότατα σε τριχοτόμηση. Σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες τα μικρότερα κόμματα παίρνουν τις έδρες όχι με βάση τα ποσοστά, αλλά με βάση τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Αν δηλαδή σε μία πενταεδρική (που είναι μια μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια) έχει περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι σε μια τετραεδρική, τότε θα πάρει την έδρα στην πενταεδρική. Ως εκ τούτου στην Κορινθία -και σε όλες σχεδόν τις τετραεδρικές- το πρώτο κόμμα θα πάρει όλες τις έδρες. Ουσιαστικά αυτό συνέβη και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, μόνο που τότε ο δικομματισμός ήταν ακόμα ισχυρός και το δεύτερο κόμμα έβγαλε μία έδρα στην πρώτη κατανομή γιατί έπιασε το εκλογικό μέτρο…».

Ο κ . Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι το εκλογικό σύστημα εκδικείται τον δικομματισμό τον οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει. «Παλαιότερα υπήρξαν στρεβλώσεις. Η πρόνοια που έγινε στο νόμο για τις διεδρικές και τις τριεδρικές είναι γιατί έγιναν κάποιες καραμπόλες σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις -ίσως τις θυμάστε- όπου, στην Λέσβο για παράδειγμα, την τρίτη έδρα την κέρδισε το τρίτο κόμμα που άφηνε χωρίς έδρα το δεύτερο. Έτσι έγινε αυτή η ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι στρεβλώσεις σε μικρές περιφέρειες. Αυτό, όμως σε συνδυασμό με την ανάγκη να διαμορφωθεί το μπόνους των 40 ή των 50 –τώρα- εδρών, δημιούργησε παρενέργειες στις τετραεδρικές, τις πενταεδρικές και τις εξαεδρικές. Ας πούμε το 2007 στην Ηλεία, με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα η Ν.Δ. κέρδισε 4 στις 6 έδρες. Όταν αυτό συνδυαστεί με κατάρρευση του δικομματισμού, δίνει τραγελαφικά αποτελέσματα…».

Ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε, πάντως, ότι το ρευστό πολιτικό κλίμα, μπορεί να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα: «Αν φυσικά δούμε τα μεγάλα κόμματα ακόμα πιο χαμηλά, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα που θα κάτσει η μπίλια…»


.