Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Εκανε πίσω η Βουλγαρία στο σχέδιο για φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία

Βέβαια, αυτή η χώρα δεν θα τον έχτιζε για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του Έβρου αλλά...

    ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ


To σχέδιο κατασκευής ειδικής περίφραξης στα σύνορα με την Τουρκία, ως μέτρο αντιμετώπισης της διείσδυσης άγριων ζώων, πιθανών φορέων αφθώδους πυρετού, εγκατέλειψε η βουλγαρική κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε η Σόφια, τη σχετική απόφαση έλαβε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη χθεσινή τακτική συνεδρίασή του, εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους του εγχειρήματος που υπερβαίνει κατά τέσσερις φορές την προγραμματισμένη αρχικά επένδυση.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το οριστικό επενδυτικό σχέδιο για την περίφραξη 180 χλμ. στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, υπολογίστηκε τελικά σε 28 εκατ. λέβα (περίπου 14 εκατ. ευρώ) αντί για 7 εκατ. λέβα που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου.

Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Βουλγαρίας να φράξει τα σύνορα με την Τουρκία έπειτα από δύο επιζωοτίες αφθώδους πυρετού που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε κτηνοτρόφους της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, πυροδότησε πέρυσι ένταση στις διμερείς σχέσεις, ύστερα από δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που έκαναν λόγο για πολιτικές διαστάσεις του θέματος, αλλά και τις σχετικές διαμαρτυρίες της Άγκυρας.

.