Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η "Καθημερινή" για Ξυνίδη: "Δεν είχε την παραμικρή ελπίδα να εκλεγεί, για αυτό δεν κατεβαίνει ως υποψήφιος"

Δεν φάνηκε να έπεισε τον έγκυρο και γνωστό πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας Κωνσταντίνο Ζούλα η επίσημη δήλωση του ξανθιώτη αν. υπουργού Ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


Μπορεί κανείς να μην μπορεί να προβλέψει τι θα γεννήσουν οι κάλπες, αλλά ένα είναι σίγουρο: Περισσότερες «οικειοθελείς» αποχωρήσεις βουλευτών ουδέποτε παρατηρήθηκαν την προεκλογική περίοδο. Πόσω μάλλον εν ενεργεία και πρώην υπουργών, όπως οι κ. Θ. Πάγκαλος, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Σωκρ. Ξυνίδης, Ντ. Ρόβλιας και Σπ. Βούγιας οι οποίοι προτίμησαν να ιδιωτεύσουν χωρίς καν να κριθεί στις κάλπες το πρόσφατο έργο τους στα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια που είχαν.


Το γεγονός αυτό μόνον άσχετο δεν είναι με τη διαφαινόμενη κατάρρευση κυρίως του ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επανεκλέξει έστω τους 40 από τους 160 βουλευτές που είχε το 2009, ακόμη και αν «πιάσει» το 20-23% που φαντάζει σήμερα απώτατος στόχος του!

Αν δει κανείς προσεκτικά τη λίστα των «οικειοθελών» αποχωρήσεων εύκολα θα διαπιστώσει ότι πίσω τους βρίσκονται οι ελάχιστες έως ανύπαρκτες πιθανότητες επανεκλογής των «αναχωρητών». Για παράδειγμα ο κ. Πάγκαλος, το 2009, είχε εκλεγεί 3ος στο υπόλοιπο Αττικής και εκεί το ΠΑΣΟΚ θα «βγάλει» το πολύ 2 βουλευτές, ενώ και o κ. Σωκρ. Ξυνίδης δεν είχε καμία τύχη στην Ξάνθη καθώς το κόμμα του θα αναδείξει μόνον ένα βουλευτή και εκείνος είχε εκλεγεί 2ος με διαφορά.

Η αναμενόμενη σφαγή στη Β΄ Αθήνας εξηγεί και την αποχώρηση του κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου (είχε καταταγεί 16ος) του Κ. Γείτονα (17ος), πιθανώς δε και της κ. Βάσως Παπανδρέου (11η). Στους αντίποδες, βέβαια, υπάρχουν και οι τολμηροί. Ξέρετε πόσοι νυν βουλευτές και υπουργοί διεκδικούν τις 7 θέσεις που είναι ο μέγιστος στόχος του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας; 16! Διαβάστε τους (αλφαβητικά) και... κάντε τις προβλέψεις σας: Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Αποστολάκη, Γ. Βούρος, Π. Ευθυμίου, Ρ. Ζήση, Απ. Κακλαμάνης, Γ. Κουτρουμάνης, Α. Λοβέρδος, Α. Νταλάρα, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τηλ. Χυτήρης.

Το ίδιο ισχύει και στην Α΄ Αθήνας, όπου το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει το πολύ 2 βουλευτές. Οι κ. Θ. Τσούρας και Σπ. Κουβέλης (4ος και 5ος το 2009) δεν θα δοκιμασθούν, καθώς έκριναν ευλόγως ότι είχαν πολύ λιγότερες ελπίδες από τους 5 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσουν τις 2 έδρες (Αννα Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, Χρ. Παπουτσής, Π. Γερουλάνος και Π. Οικονόμου).

Στον κατάλογο των αυτοβούλως «θυσιασθέντων» προστίθενται ακόμη οι Σπ. Βούγιας, Ντ. Ρόβλιας, Βαγγ. Αργύρης και Μ. Μπεντενιώτης που επίσης είχαν λίγες πιθανότητες επανεκλογής, ενώ από τη Ν.Δ. μόνον δύο είναι επί του παρόντος τα τρανταχτά ονόματα που δήλωσαν ότι αποχωρούν: Ο κ. Δημ. Σιούφας (είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεν θέλησε να ξαναδοκιμαστεί στην Καρδίτσα) και ο πρώην επίτροπος κ. Στ. Δήμας, ο οποίος θα ήταν μάλλον άκομψο να κατέλθει, δεδομένου ότι την ψήφο θα διεκδικήσει στην Κόρινθο και ο γιος του Χρήστος.

Στα αξιοσημείωτα αυτών των εκλογών είναι επίσης η προσπάθεια κάποιων στελεχών να αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής τους αλλάζοντας περιφέρεια. Μεταξύ άλλων οι Δ. Ρέππας και Ροδ. Ζήση θα πρωτοδοκιμασθούν στη Β΄ Αθήνας και ο Κ. Παταβούκας στα Τρίκαλα.

Τέλος, καταγράφεται και μια κατηγορία βουλευτών που θα έπρεπε -αν μη τι άλλο- να μας προβληματίσει, δεδομένου ότι επιχειρεί να παραμείνει στη Βουλή αλλάζοντας κόμμα! Και σε αυτήν δεν ανήκει μόνον η κ. Αρια Αγάτσα, η οποία ενώ είχε προσφάτως στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο αίφνης αλλαξοπίστησε και έγινε... Σαμαρική, αλλά και η πλειονότητα των βουλευτών του κ. Π. Καμμένου και της κ. Λούκας Κατσέλη, οι οποίοι είχαν ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής με τη Ν. Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ονόματα δεν χρειάζονται, οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν...

.