Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Οι άγνωστες επαφές Δυτικοθρακιωτών στην Άγκυρα

Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών, όμως διέρρευσαν αρκετές πληροφορίες στον μειονοτικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο


    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Ανακοινώθηκε ότι η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΣΑΤΔΘ) μαζί με τους εκπροσώπους της μειονότητας πραγματοποίησε επαφές στην Άγκυρα.


Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία από την Δυτική Θράκη κατά την επίσκεψη τους στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Βουλευτής ΑΚΡ Μεχμέτ Μουεζζίνογλου με καταγωγή από την Κομοτηνή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ, ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ο Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Δήμαρχος Αρριανών Ιμπραχήμ Σερίφ, ο Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης αποτελούσαν την αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης. Μετά την υποδοχή της αντιπροσωπείας και την λήψη φωτογραφιών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης στα πλαίσια των επαφών της στην Άγκυρα επισκέφτηκε και την Διεύθυνση Απόδημου Τουρκισμού της Τουρκικής Πρωθυπουργείας. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπεύθυνος από την Διεύθυνση Απόδημου Τουρκισμού Μπεκίρ Μπόζνταγ φιλοξένησε την αντιπροσωπεία και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης.

Ο Μπεκίρ Μπόζνταγ περιέγραψε στην αντιπροσωπεία τα σχέδια της Διεύθυνσης και αναφέρθηκε ότι ο Μπόζνταγ είπε πως θα παραχωρείται μια μέρα τον χρόνο δωρεάν μετ’επιστροφής αεροπορικά εισιτήρια για τους απόδημους Τούρκους που σπουδάζουν στην Τουρκία για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες τους.

Ο Μπόζνταγ σημείωσε τα εξής:

«Φέτος για πρώτη φορά για τους φοιτητές που προέρχονται από την Δυτική Θράκη καθορίσαμε τα τμήματα της ιατρικής, της θεολογίας και της Τουρκικής γλώσσας ως κλάδοι στους οποίους θα δοθούν υποτροφίες. Οι υποτροφίες για τα τμήματα της θεολογίας θα δοθούν από κοινού με την Διεύθυνση Θρησκευμάτων ενώ οι υποτροφίες για τα τμήματα της ιατρικής θα δοθούν από κοινού με το Υπουργείο Υγείας. Οι φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από τα λύκεια της Τουρκίας θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση στο Πρόγραμμα Υποτροφιών Ανατολίας. Αυτοί οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν 60% μέσο όρο απολυτηρίου λυκείου. Επίσης, στις συνεντεύξεις οι φοιτητές θα κρίνονται για το αν θα είναι χρήσιμοι ή όχι στην Τουρκική κοινωνίας της Δυτικής Θράκης μετά την αποφοίτηση τους».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τους Συλλόγους της Δυτικής Θράκης και ανέφερε ότι φέτος σχεδιάζουν να διοργανώσουν για πρώτη φορά στην Δυτική Θράκη ένα Συνέδριο Γυναικών.

Ο Χακγκιουντέρ σημειώνοντας πως κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις τις κοινωνίας είπε:

«Συνεχίζουμε τις εργασίες μας χωρίς να διαχωρίσουμε κάτι μεταξύ μας. Την προηγούμενη περίοδο πραγματοποιήσαμε το 6ο Συνέδριο Δυτικής Θράκης. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήσαμε με επιτυχία αυτά τα συνέδρια στην Γερμανία, στο Λονδίνο και στην Τουρκία. Στο επόμενο διάστημα θέλουμε να μεταφέρουμε στην Δυτική Θράκη αυτό το συνέδριο. Πραγματοποιώντας πρώτα το Συνέδριο Γυναικών στην Δυτική Θράκη θα αποκτήσουμε την εμπειρία διοργάνωσης συνεδρίου ξανά».

Ο Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ δήλωσε, επίσης, ότι το 2013 σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στην Δυτική Θράκη το Διεθνές Συνέδριο Τούρκων Δυτικής Θράκης.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ξένοι φοιτητές αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια της Τουρκίας, ο Χακγκιουντέρ είπε πως η εφαρμογή του συστήματος συνεντεύξεων κατά την εισαγωγή των φοιτητών στο πανεπιστήμιο μπορεί να φέρει αντιμέτωπους τα μέλη της μειονότητας της Δυτικής Θράκης με το Γεν. Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Ο Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρχει μια πιο ευαίσθητη συμπεριφορά επάνω στο θέμα αυτό. Ο Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ υπογράμμισε ότι ο αριθμός των φοιτητών που έρχονται από την Δυτική Θράκη στην Τουρκία κάθε χρόνο δεν ξεπερνά τους 250 και είπε:

«Όταν εγώ φοιτούσα στο πανεπιστήμιο, η Τουρκία έπαιρνε 10 τουρκικές λίρες από τους Τούρκους πολίτες και 5 τουρκικές λίρες από μας έως την ολοκλήρωση των σπουδών. Εμείς τώρα ανταποδίδουμε με τις εργασίες μας τις προσφορές που έχουν κάνει σε εμάς. Εγώ για αυτόν τον λόγο βρίσκομαι σήμερα εδώ. Όσα περισσότερα παιδιά μας στα Βαλκάνια αν μπορέσουμε να τα κάνουμε να σπουδάσουν, τόση μεγαλύτερη θα είναι η προσφορά μας. Έτσι το ερμηνεύω εγώ. Δυστυχώς τα παιδιά μας λόγω της κακής εκπαίδευσης που δέχονται στα δημοτικά στην Δυτική Θράκη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμη η αύξηση του αριθμού των ξένων που θα εισάγονται ειδικότερα στα πανεπιστήμια».

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή δήλωσε ότι το πρωταρχικό καθήκον της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι η εξουδετέρωση των επιθέσεων που γίνονται στα μειονοτικά δικαιώματα.

Ο Καδή ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς των ομογενών μας στην Δυτική Θράκη» και ανέφερε ότι αισθάνονται πάντοτε δίπλα τους την στήριξη της Τουρκίας.

Ο Ισμέτ Καδή ανέφερε ότι πλέον ζητούν να γίνουν πρώτης κατηγορίας πολίτες από δεύτερης κατηγορίας που θεωρούνται σήμερα στην Δυτική Θράκη και σημείωσε ότι πιστεύει ότι αυτό θα το πετύχουν με την υποστήριξη της Τουρκίας. Ο Καδή στην ομιλία του μετέφερε και τα εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας στην Δυτική Θράκη.

Ο Βουλευτής ΑΚΡ Αδριανούπολης Μεχμέτ Μουεζζίνογλου δήλωσε πως η Ελληνική κυβέρνηση υποβαθμίζει συνεχώς το επίπεδο της εκπαίδευσης στην Δυτική Θράκη.

«Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο που θα φιλοξενήσει παιδιά από όλα τα Βαλκάνια στην Τουρκία με σκοπό να αυξήσουμε τον δεσμό των παιδιών μας στην Τουρκική γλώσσα» δήλωσε ο Μουεζζίνογλου και συνέχισε λέγοντας «Αν το καταφέρουμε αυτό θα έχουμε ανοίξει τους ορίζοντες των παιδιών μας και θα έχουμε ενισχύσει την πρόοδο τους. Συζήτησα αυτό το θέμα και με τον Πρωθυπουργό μου. Πιστεύω πως θα είναι αρκετά ωφέλιμο η υλοποίηση αυτού του σχεδίου στην περιοχή της Θράκης κατά τους θερινούς μήνες ανά δυο διαφορετικούς περιόδους».

Στην σύσκεψη ήταν παρόντες, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Απόδημου Τουρκισμού της Τουρκικής Πρωθυπουργείας Μεχμέτ Κιοσέ και ο Δυτικοθρακιώτης Ρετζέπ Πατσαμάν, ο οποίος εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στην Διεύθυνση Απόδημου Τουρκισμού.