Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Προς τέσσερα ξεχωριστά πορίσματα για το Βατοπέδι


Όλοι πάντως προτείνουν παραπομπή του Α. Κοντού στο Δικαστικό Συμβούλιο

Τι θα αναφέρουν ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ; Τι απαντά η ΝΔ;




Χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το πόρισμα και την ημερομηνία κατάθεσής του στον πρόεδρο της Βουλής έληξε η άτυπη συνάντηση των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.


Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος απείχε λόγω ειλημμένης υποχρέωσης.

Σίγουρη, πάντως, θεωρείται και πάλι η κατάθεση ξεχωριστών πορισματικών εκθέσεων εκ μέρους των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συζήτηση ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν να κατατεθούν οι πορισματικές εκθέσεις μετά τις δημοτικές εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το αντίθετο.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ προσανατολίζονται στην πρόταση παραπομπής στο δικαστικό συμβούλιο μόνο των υπουργών της ΝΔ που υπέγραψαν αποφάσεις συνδεόμενες με την υπόθεση (Κοντός, Μπασιάκος, Δούκας), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα συμπεριλάβει και τον Θ.Ρουσόπουλο.
Σημειώνεται, πάντως, πως ο ΛΑΟΣ επιφυλάσσεται να εξετάσει και το ζήτημα ενδεχόμενης παραγραφής των όποιων αδικημάτων, προτού προχωρήσει σε συγκεκριμένη ονοματοδοσία.
Σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της συνάντησης, κύκλοι της ΝΔ σε ανακοίνωσή τους επιμένουν πως «ζημία για το Δημόσιο δεν υπάρχει από τις αποφάσεις των υπουργών της ΝΔ». Ζημία θα υπήρχε -τονίζεται από πλευράς ΝΔ- αν αποδεικνυόταν πως η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο, οπότε ευθύνη θα έφεραν και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τις πρώτες αποφάσεις παραχώρησής της.
Όμως «δεν αποδεικνύεται πως η λίμνη Βιστωνίδα ανήκε στο Δημόσιο, αλλά όλες οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχουν δεχθεί το αντίθετο».
«Αν πρέπει να διωχθούν οι υπουργοί της ΝΔ για τις ανταλλαγές, γιατί δεν διώκονται και εκείνοι οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας που χάρισαν ολόκληρα στρατόπεδα σε ΟΤΑ; Μήπως επειδή οι ΟΤΑ είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου; Αλλά και η Μονή Βατοπαιδίου τι είναι; Έχει επέλθει ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους χωρίς εμείς να το αντιληφθούμε;» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχόλιο της ΝΔ.