Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ξεκινά η ψηφιακή τηλεόραση στην Θράκη

Θα χαθεί το αναλογικό σήμα από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» της Αλεξανδρούπολης

Θα συνεχιστεί κανονικά από το άλλο κέντρο εκπομπής της Θάσου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ DIGEA



Ξεκινάει στις 19/11/2010 η εκπομπή ψηφιακού σήματος των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» στη νοτιοδυτική Θράκη.




Στις 19 Νοεμβρίου η DIGEA ξεκινάει τη μετάδοση με ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR καλύπτοντας την περιοχή της νοτιοδυτικής Θράκης. Πιο συγκεκριμένα, η DIGEA, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη εμπειρία και στο λεκανοπέδιο Αττικής και εφαρμόζοντας πάντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής της Πλάκας, καλύπτοντας τη νοτιοδυτική Θράκη και συγκεκριμένα το νότιο τμήμα του Ν. Έβρου, το νότιο τμήμα του Ν. Ροδόπης, το νοτιοανατολικό τμήμα της Ξάνθης αλλά και το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης, και πόλεις όπως την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη κ.α. Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το κέντρο εκπομπής της Πλάκας, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη απόφαση. Σημειώνεται ότι το κέντρο εκπομπής της Θάσου δεν συμμετέχει στη μετάβαση και θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά.



Προκειμένου οι τηλεθεατές να μπορέσουν να απολαύσουν ψηφιακά τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας θα χρειαστεί να διαθέτουν τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4 και να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους στις συχνότητες 24 (498 MHz) και 32 (562 MHz). Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος συνιστάται ο προσανατολισμός της κεραίας τους προς το κέντρο εκπομπής της Πλάκας.



Η DIGEA έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση της ομαλής διαδικασίας της μετάβασης για τους καταναλωτές καθώς και την έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωσή τους, έχει οργανώσει ειδική ενημερωτική εκστρατεία που περιλαμβάνει και κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τις τοπικές αρχές και φορείς. Παράλληλα, οι τηλεθεατές που επηρεάζονται άμεσα - που εξυπηρετούνται δηλαδή αποκλειστικά από το κέντρο εκπομπής της Πλάκας - θα πληροφορούνται για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν ενόψει της ψηφιακής μετάβασης μέσω ενημερωτικού μηνύματος crawl που θα προβάλλεται στις οθόνες τους.



Ο CEO της DIGEA, κ. Γιώργος Μαθιός επεσήμανε: « Ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η DIGEA καλύπτει με Ψηφιακό Σήμα το 60% του πληθυσμού της χώρας και εξυπηρετεί 15 τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνεχίζουμε την πορεία της μετάβασης στη Θράκη δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές. Εξυπηρετούμε την ανάγκη και το δικαίωμα των κατοίκων στην ευαίσθητη παραμεθόριο για καθαρό σήμα απαλλαγμένο από παρεμβολές, ενώ παράλληλα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις γειτονικές χώρες ότι η μετάβαση στην Ελλάδα προχωράει περιχαρακώνοντας έτσι το δικαίωμά μας στις ψηφιακές συχνότητες.»