Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας εκμετάλλευσης των Χρυσωρυχείων Θράκης

Παρουσιάζεται
σήμερα Δευτέρα
στην Αθήνα το νέο
αναπτυξιακό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στην εξαγορά της καναδικής εταιρείας European Goldfields, μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός, που έχει λάβει άδεια για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην περιοχή της Χαλκιδικής, προχωρεί η επίσης καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation.

Η Eldorado είναι σημαντική διεθνής εταιρεία χρυσού με μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, Βραζιλία και Τουρκία.

Εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά, και είναι μέτοχος 100% της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης.

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει και λειτουργεί μεταλλεία ανά τον κόσμο, τα οποία έχουν κερδίσει πολλά βραβεία για την περιβαλλοντική τους συμβατότητα και τις υψηλές περιβαλλοντικές τους προδιαγραφές.

Ο Πρόεδρος της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation κ. Paul Wright θα παρουσιάσει σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Eldorado Gold Corporation.

Η Eldorado Gold συμφώνησε να εξαγοράσει την European Goldfields έναντι τιμήματος 2,4 δισ. δολαρίων με στόχο την επέκταση των βασικών στοιχείων του ενεργητικού της στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος. Μετά τη διαδικασία οι μέτοχοι της Eldorado θα κατέχουν το 78% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της European Goldfields θα κατέχουν περίπου το 22% (σε πλήρως προσαρμοσμένη βάση).

Η προσφορά αντιπροσωπεύει ένα premium περίπου 50% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της European Goldfields στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Η European Goldfields θεωρείτο από καιρό ότι αποτελούσε στόχο εξαγοράς από ανταγωνιστές της, ιδιαίτερα αφού έλαβε την άδεια για τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, γεγονός που μπορεί να την καταστήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη και μία μεταλλευτική εταιρία μεσαίας κατηγορίας.

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που έχουμε φθάσει σε αυτή τη αμοιβαία επωφελή συναλλαγή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Paul Wright στο Reuters.

Η πρόταση της Eldorado δυνητικά εμβολίζει τα σχέδια της Qatar Holding, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά ποσοστού περίπου 10% στη European Goldfields από την Ελλάκτωρ και έχει ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου δηλώσει ότι θα επενδύσει 600 εκατ. δολάρια στην εταιρεία εξόρυξης.

 
Πηγή:  http://www.tovima.gr/