Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

H Eldorado Gold γίνεται ο κυρίαρχος των τριών κοιτασμάτων χρυσού στην Ελλάδα, σε Χαλκιδική,Έβρο και Ροδόπη

Εξαγοράζει την European Goldfields επιτυγχάνοντας νέο χρυσό deal και αποκτώντας μετά τα Χρυσωρυχεία Θράκης και ποσοστό σε αυτά των Σαπών και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας
        ΠΟΙΟ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ;

Αλλάζουν χέρια τα Μεταλλεία Κασσάνδρας καθώς η καναδική Eldorado Gold Corporation εξαγόρασε την εταιρεία European Goldfields, μητρική εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός. Το deal ύψους 2,4 δισ.δολ.(2,5 δισ.δολ. Καναδά ή 13,08 δολ.Καναδά/μετοχή) υπογράφηκε χθες από την European Goldfields και την Eldorado, η οποία εδρεύει στο Βανκούβερ και διαθέτει μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, Βραζιλία και Τουρκία. Η Eldorado είναι γνωστή στην Ελλάδα καθώς κατέχει το 100% της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, ήτοι το έργο χρυσού του Περάματος στο νομού Έβρου και το 19,9% της Μεταλλευτική Θράκης, ιδιοκτήτριας του έργου στις Σάπες του νομού Ροδόπης.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τη συμφωνία της European Goldfields με την Qatar Holdings, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά ποσοστού 9,9% στην European Goldfields από την Ελλάκτωρ και τον κ.Δημήτρη Κούτρα με πρόβλεψη επίσης για τη δανειοδότηση με 750 εκατ.δολ. της επένδυσης στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναβληθεί η εκταμίευση του δανείου από την Qatar, ενώ κύκλοι προσκείμενοι στην European Goldfileds επισημαίνουν ότι η Eldorado έχει την απαιτούμενη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει το έργο της Χαλκιδικής. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να εγκριθεί η πρόσφατη συμφωνία για τη συμμετοχή του Κατάρ στο μετοχικό κεφάλαιο της European Goldfields, με παράλληλη χρηματοδότηση της επένδυσης στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eldorado, η απόκτηση της European Goldfields θα προσθέσει στο δυναμικό της μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και έργα στην Ελλάδα, την Ρουμανία και την Τουρκία και αναμένεται να οδηγήσει στον διπλασιασμό της ετήσιας παραγωγής της μέχρι το 2015.

Ο πρόεδρος της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation, Πωλ Ράιτ θα παρουσιάσει σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Eldorado Gold. Με δήλωση του ο κ.Ράιτ εκφράζει την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας. «Η συνεισφορά των έργων της European Goldfilelds θα δώσει στην Eldorado ηγετική θέση στην περιοχή του Αιγαίου... Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που θα συνεργαστούμε με την Άκτωρ ΑΕ, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική της Ελλάδας, με στόχο την αποτελεσματική, ασφαλή και έγκαιρη ανάπτυξη των έργων μας στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ.Ράιτ.
Η European Goldfields αποτελούσε στόχο εξαγοράς μετά και την απόκτηση της άδειας για τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Μάρτιν Κόνιγκ η πρόταση της Eldorado επιλέχθηκε μέσα από πολλές προσφορές διότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχει την πείρα και την γνώση των συνθηκών, ώστε να αναπτύξει τις εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική με ασφάλεια, υποστήριξη της απασχόλησης συμβάλλοντας στην οικονομική ανάταση της περιοχής.

Η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος. Μετά τη διαδικασία οι μέτοχοι της Eldorado θα κατέχουν το 78% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της European Goldfields θα κατέχουν περίπου το 22% (σε πλήρως προσαρμοσμένη βάση).

Η προσφορά αντιπροσωπεύει ένα premium περίπου 50% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της European Goldfields στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

 
Πηγή:  http://www.voria.gr/