Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Είναι επίσημο: Η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία ειδικών ζωνών για επιχειρήσεις στην Θράκη

Προβλέπονται χαμηλή φορολόγηση, απλούστερη αδειοδότηση και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
ΕΚΤΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
ΤΗΣ  "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά το θέμα. Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια του 22ου ετησίου συνεδρίου του Ελληναμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υποστήριξε ότι ΕΟΖ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από γειτονικές. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ως παράδειγμα το Τριεθνές του Εβρου, την περιοχή δηλαδή που συνορεύει με Τουρκία και Βουλγαρία και όπου πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και το λιανεμπόριο, υφίστανται έντονο τον ανταγωνισμό από τις αγορές των γειτονικών χωρών. «Χρειάζεται να υπάρξει συστηματικός διάλογος για πολύ συγκεκριμένες περιοχές», τόνισε ο υπουργός, προκειμένου να μην τίθεται θέμα παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού από τη λειτουργία των ΕΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η γενική γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία ΕΟΖ, σε πρώτη φάση στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στις ΕΟΖ θα προβλέπονται χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Ο σχετικός φάκελος έχει ολοκληρωθεί και απομένει η πολιτική απόφαση για να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδιαφέρον για επενδύσεις εντός των ΕΟΖ έχουν εκδηλώσει οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί.

Πάντως, οι ΕΟΖ ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους ίδιους τους Ελληνες βιομήχανους που έχουν προβεί σε επενδύσεις σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστική χθες, μετά τα όσα ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) κ. Ν. Πέντζου: «Τι θα πούμε στους επιχειρηματίες που έχουν ήδη επενδύσει; Να μετακομίσουν όλοι στις ΕΟΖ;». Από την άλλη, ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures, υποστήριξε ότι οι ΕΟΖ είναι αναγκαίες για την Ελλάδα, αλλά για επιλεγμένους τομείς της βιομηχανίας.

Σε ό, τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφασίζει τη χορήγηση 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε από τον Ιανουάριο να δανειοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρήματα που μέσω της μόχλευσης θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θα δώσει στην ΕΤΕπ 500 εκατ. ευρώ ως εγγύηση, τα οποία προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, έπειτα από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα πια θα είναι δυνατή η χορήγηση όχι μόνο επενδυτικού δανείου από το ΕΣΠΑ, αλλά και μέχρι 100% κεφάλαιο κίνησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το χρηματοδοτικό εργαλείο Jeremie θα χρηματοδοτεί το κεφάλαιο κίνησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τέλος, χθες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη μεταφορά πόρων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ από την κεντρική διοίκηση στις περιφέρειες για την αποπληρωμή επενδύσεων που είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο.


Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων

Ειδική ρύθμιση για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στην περίπτωση προσφυγών, οι οποίες παρακωλύουν την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας. Σύμφωνα με το άρθρο 64 του νομοσχεδίου εισάγεται ειδική αρμοδιότητα, σε σχηματισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις διαφορές που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του νόμου 3894/2010 (πρόκειται για τον νόμο του fast track). Ο σχηματισμός αυτός αποτελείται από 14 μέλη. Επιπλέον, οι αιτήσεις αναστολής εκδικάζονται από τριμελή σύνθεση αποτελούμενη από μέλη του προαναφερθέντος σχηματισμού.

Η παραπάνω ρύθμιση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς όπως επεσήμανε χθες στο συνέδριο, ο κ. Αρις Συγγρός, πρόεδρος του Invest in Greece, η νομική αστάθεια και ο μεγάλος χρόνος απονομής της δικαιοσύνης αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο για την προσέλκυση, αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/