Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πρώην επικεφαλής του ΥΠΕΞ Ξάνθης διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού

Ο πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος παραμένει στην επιτελική αυτή θέση και επί Λουκά Παπαδήμου

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ;

Με αρκετή καθυστέρηση –λόγω και των «καυτών» θεμάτων που έπρεπε να χειριστεί ο κ. Λ. Παπαδήμος– το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει και αποκτά μορφή. Και στελεχώνεται από πρόσωπα με σημαντική πορεία και εμπειρίες στον τομέα τους. Βεβαίως, ο νέος πρωθυπουργός, λόγω και της πολυετούς εμπειρίας του στα ζητήματα νομισματικής πολιτικής, διεκπεραιώνει αρκετά καθήκοντα ο ίδιος καθώς διατηρεί τους δικούς του, προσωπικούς, διαύλους επικοινωνίας με τεχνοκράτες εντός και εκτός της χώρας.

Από τις τελευταίες προσθήκες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι εκείνη του κ. Π. Καψή, ο οποίος ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας με την ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόσωπο εμπιστοσύνης του κ. Παπαδήμου είναι ο έτερος υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος, μέχρι πρότινος επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και επί κ. Παπανδρέου (από τον περασμένο Ιούλιο). Παλαιόθεν φίλος του κ. Παπαδήμου, ο δικαστής κ. Σταυρόπουλος έχει, εκτός από την ευθύνη διαδικαστικών ζητημάτων (όπως η προετοιμασία των υπουργικών συμβουλίων), την ευθύνη της Νομικής Υπηρεσίας.

Εκ των στενών συνομιλητών και συνεργατών του κ. Παπαδήμου, πρώτος έλαβε επίσημη και θεσμική ιδιότητα ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Οι δύο άνδρες είναι παλαιοί γνώριμοι, ήδη από την εποχή της πρώτης θητείας του κ. Παπαδήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ενας άλλος καθηγητής, ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, ανέλαβε το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του είναι η χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής του πρωθυπουργικού γραφείου. Σε αυτή πάντως έχει λόγο και ο κ. Καψής, ως υπεύθυνος για τα ΜΜΕ. Εκ των υπουργών της κυβέρνησης οι πλέον στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (πλην του κ. Σταυρόπουλου βεβαίως) είναι οι επικεφαλής των δύο «εκλογικών» υπουργείων, οι κ. Αν. Γιαννίτσης και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Με τον κ. Παπαϊωάννου, μάλιστα, διατηρούν οικογενειακή φιλία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποχωρήσει η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη. Τις πρώτες ημέρες, πάντως, ζητούσαν την άποψή της για θέματα οργανωτικά, καθώς ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου γνώριζε όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν παραμείνει ως είχε και επί του κ. Γ. Παπανδρέου το διπλωματικό γραφείο, το Γραφείο Τύπου και η διοίκηση. Στο διπλωματικό γραφείο επικεφαλής είναι ο κ. Δ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος άλλωστε συνόδευσε τον κ. Παπαδήμο στα πρόσφατα ταξίδια του στην Ευρώπη, μαζί με τους κ. Χαρδούβελη, Γ. Γλυνό και Γ. Ζανιά.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/