Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Αποκάλυψη: Τι αναφέρεται στην αίτηση πτώχευσης της Diana

Φεύγει σαν κλέφτης
τελικά ο χαρτοβιομή-
χανος Πάνος Ζερίτης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με τις χειρότερες των εντυπώσεων φαίνεται ότι αποχωρεί από τη Θράκη ο βιομήχανος Πάνος Ζερίτης.

Όχι μόνο κλείνει την Diana, αλλά οι 115 εργαζόμενοι που οδηγούνται στην ανεργία, υπαινίσσονται υπόγειες μεθοδεύσεις και συγκεκριμένα προσπάθεια να μην δεσμευτούν κατά την πτώχευση ακίνητα που ενδιαφέρουν επιχειρηματικά τον ίδιο. Ουσιαστικά καταγγέλλεται μια προσπάθεια να πτωχεύσει η Χαρτοποιία, χωρίς να βλάψει τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχεδιάζει στην περιοχή, κάτι για το οποίο οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι θα τους βρει απέναντι.


Τι αναφέρει η αίτηση πτώχευσης:

Πιο συγκεκριμένα, η αίτηση πτώχευσης που κατατέθηκε την Παρασκευή, περιήλθε το απόγευμα της Δευτέρας σε γνώση των δικηγόρων των εργαζομένων και ακολούθως πραγματοποιήθηκε συνέλευση εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο, όπου αποφασίστηκε να υπάρξουν μια σειρά από παραστάσεις σε φορείς και κινητοποιήσεις. Θετικό για τους εργαζόμενους είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα με την αίτηση πτώχευσης της εταιρίας έχει νομική ισχύ και η προσωρινή διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων που συστήθηκε πρόσφατα..

Επί της ουσίας, η αίτηση πτώχευσης κατηγορεί το κράτος και τις κυβερνήσεις ότι ευθύνονται για τη χρεοκοπία της εταιρίας με διάφορες αιτιολογίες όπως η μεγάλη φορολογία οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές χάρτου, οι οφειλές του δημοσίου προς την εταιρία κλπ. Πέραν αυτών όμως, το δικόγραφο κάνει γνωστό ότι οι διάφορες εκτάσεις που βρίσκονται γύρω από το Εργοστάσιο της Diana έχουν μισθωθεί για 23 χρόνια σε άλλη εταιρία και, ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να εκποιηθούν στη διαδικασία της πτώχευσης, αφού κανείς δεν θα ήθελε να κατάσχει εκτάσεις που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί.Το πρωτότυπο στοιχείο που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ανάλογο δικόγραφο είναι ότι ζητά να συναποφασίζει για τον τρόπο εκποίησης της περιουσίας !


Κωλυσιεργούσε ο Ζερίτης για να γλιτώσει εκτάσεις από την κατάσχεση;
Οι εργαζόμενοι, όπως σημειώνει ο Στράτος Θεμιστοκλής ως εκπρόσωπος, αλλά και οι δικηγόροι εκφράζουν υπόνοιες ότι οι σχετικές μισθώσεις έχουν γίνει λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες πριν την πτώχευση από εταιρίες συμφερόντων του Πάνου Ζερίτη με σκοπό να εξαιρεθούν ουσιαστικά καθώς φημολογείται ότι σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός τεράστιου φωτοβολταϊκου πάρκου. Οι υπόνοιες προχωρούν ακόμη παραπέρα καθώς οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες απλώς κωλυσιεργούσε στις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους προκειμένου να ολοκληρωθούν υπογείως οι διαδικασίες και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πληγεί η νέα του επένδυση από την εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Επί της ουσίας, μόνο οι κεντρικές εγκαταστάσεις θα εκποιηθούν στη διαδικασία της πτώχευσης αλλά υπάρχει ακόμη και ο φόβος ότι, μόλις ξεκινήσουν οι απολύσεις του προσωπικού από το σύνδικο πτώχευσης, ενδεχομένως οι τράπεζες να έχουν προτεραιότητα στην εκποίηση, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που διεκδικούν δεδουλευμένα και αποζημειώσεις. Άλλωστε οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολυθεί ακόμη, κάποιοι επιστρέφουν από καθεστώς διαθεσιμότητας και απασχολούνται στη φύλαξη και οι περισσότεροι επιστρέφουν το Φεβρουάριο. Η εργοδοσία, πάντως, έχει υποσχεθεί ότι μέχρι τις 20 του μήνα θα έχει εξοφλήσει τω δώρο Χριστουγέννων.


Στο Πρωτοδικείο στις 19/1 η πτώχευση. Φόβοι ότι θα τους προλάβουν οι τράπεζες

Η συζήτηση για την αίτηση πτώχευσης έχει προσδιοριστεί για τις 19 Ιανουαρίου στο Πρωτοδικείο της Ξάνθης και σε αυτή θα υπάρξει παρέμβαση της πλευράς των εργαζομένων. Όπως σημειώνει ο ένας εκ των δικηγόρων που χειρίζονται την υπόθεση, Θανάσης Ξυνίδης, η ύπαρξη Σωματείου είναι αρκετά θετική εξέλιξη και πλέον αυτό που πρέπει να περιφρουρήσουν οι εργαζόμενοι είναι ότι δεν θα γίνει καταβολή μετρητών από την εταιρία σε άλλους καθώς και ότι δεν θα πωληθούν πάγια στοιχεία της εταιρίας, αφού ουσιαστικά οι εγκαταστάσεις είναι πλέον περιουσία όσων έχουν να λαμβάνουν, με πρώτους τους εργαζόμενους. Πάντως εμφανίζονται ανάστατοι και βάλλουν ευθέως εναντίον της εργοδοσίας και του Πάνου Ζερίτη, θεωρώντας ότι επιχειρεί να αποκομίσει όφελος ακόμη και κατά την πτώχευση και ότι εξαπατεί τους εργαζόμενους.


Κόπηκε το λευκοδάσος και πουλήθηκε. Θα συνεχίσει να «βγάζει» από τη Θράκη;

Μάλιστα, όπως σημειώνουν αρκετοί, το λευκοδάσος που κάλυπτε μέρος των εκτάσεων γύρω από το εργοστάσιο έχει κοπεί και πουληθεί ενώ εκεί σχεδιάζεται να εγκατασταθεί, πιθανώς, φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα «παίρνει» τελικά και δεν θα «δίνει» κάτι στη Θράκη, όπως σημειώνουν. Οι τελευταίες εξελίξεις και όσα έχουν προδιαγραφεί με την εταιρία να έχει εκμισθώσει τις γύρω εκτάσεις , επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό, αν ισχύουν, την έκφραση που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες ότι ενδεχομένως ο γνωστός επιχειρηματίας να «φεύγει σαν κλέφτης» από τη Θράκη, παρότι έχει διαφημίσει την παρουσία του στην περιοχή ως «ευεργεσία».