Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Ολοκληρώνεται η ανάκριση για την υπόθεση Βατοπεδίου

Η ογκωδέστατη δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών που θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑΠρος την ολοκλήρωσή της βαίνει η ανάκριση για την υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου και πλέον η ογκωδέστατη δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών που θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Τελευταία απολογία ενώπιον της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, ήταν αυτή του επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα. Ο επιχειρηματίας είχε κληθεί σε απολογία με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αναφέρεται στην αγορά που προέβη, από τη Μονή Βατοπεδίου, 64 οικοπέδων προερχομένων από τις ανταλλαγές με το Δημόσιο που βρίσκονται σε περιφερειακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αγορά αυτή έγινε από την εταιρεία του Πάπιστα "ΑΝΘΕΜΙΑΣ" και συνιστούσε νομιμοποίηση των ήδη παρανόμων αποκτημάτων (ακινήτων) της Μονής Βατοπεδίου, μετά τις ανταλλαγές, που έγιναν με το Δημόσιο μέσω της ΚΕΔ με αφετηρία την λίμνη Βιστωνίδα.

Ο Αθανάσιος Πάπιστας έδωσε εξηγήσεις τόσο για την αγοραπωλησία των 64 οικοπέδων όσο και για τη συμμετοχή των κυπριακών εταιρειών "MANDEUS" και "RASADEL", που όπως αποδείχθηκε, διαχειρίζονταν κεφάλαια της Μονής Βατοπεδίου, στις επιχειρήσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να εξηγήσει στοιχεία που έχει στα χέρια της η εφέτης προερχόμενα μέσω δικαστικής συνδρομής, που η ίδια ζήτησε, από την Κύπρο, για τις εταιρείας "RASADEL" και "MANDEUS" και για τον ρόλο που διαδραμάτισε Κύπριος επιχειρηματίας, διαχειριστής των επίμαχων εταιρειών, 'Αθως Κυρανίδης.

Επικαλούμενος έγγραφα στοιχεία, ο Πάπιστας φέρεται να ισχυρίστηκε πως όλες οι ενέργειες του είχαν αποκλειστικά επιχειρηματικό χαρακτήρα και ότι δεν είχε καμία γνώση πως τα κεφάλαια των δύο εταιρειών είχαν σχέση με την Μονή Βατοπεδίου. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους.

.