Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τα περί "ανεξάρτητης Θράκης" στοιχειώνουν ακόμα τον Λαμπάκη

Ως ένα «μικρό κρατίδιο» χαρακτήρισε το Δήμο Αλεξανδρούπολης  κατά τον προχθεσινό ετήσιο απολογισμό του έργου του, ξεκαθάρισε όμως αμέσως ότι... δεν υπονοεί τίποτα περί ανεξαρτησίας της περιοχής


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Ως ένα «μικρό κρατίδιο» χαρακτήρισε το Δήμο Αλεξανδρούπολης ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης (ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπονοεί τίποτα περί ανεξαρτησίας της περιοχής), κατά τον προχθεσινό, ετήσιο απολογισμό του έργου του. Όπως είπε, ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι σαν ένα μικρό κρατίδιο, λόγω της πληθώρας έργων και δράσεων που μέσα σ’ ένα χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί και δρομολογηθεί, παρά τις δυσκολίες του «Καλλικράτη» και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ωστόσο, ο δήμαρχος, ανεβαίνοντας στο βήμα, δεν μπόρεσε να μην σχολιάσει τη μειωμένη προσέλευση, τόσο των φορέων (οι οποίοι μάλλον προτίμησαν άλλη εκδήλωση που ελάμβανε χώρα την ίδια ώρα), όσο και των πολιτών. «Είναι κρίμα, σε μία τέτοια ιερή διαδικασία, να έχουν έρθει ελάχιστοι φορείς –παρόντες και πρώην δήμαρχοι Σουλακάκης και Κουκουράβας- και καμία πενηνταριά πολίτες», είπε ο δήμαρχος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του. Πάντως, το παρόν έδωσαν όλοι οι συνεργάτες του, καθώς και αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, είχε συμφωνηθεί να μην πάρουν το λόγο.

Οικονομική διαχείριση
Για ένα «τραγικό 12μηνο», τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατ’ επέκταση και του δήμου, όσο και στις δυσκολίες που προέκυπταν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μίλησε ο Δήμαρχος. «Είναι ένας τεράστιος δήμος, με περισσότερους από 600 εργαζόμενους και ο όγκος δουλειάς ήταν δυσθεώρητος. Ωστόσο, με ενδοδημοτική δικαιοσύνη και πολλή δουλειά από όλους τους συνεργάτες μου, τα καταφέραμε να θεωρούμαστε, ίσως ένας από τους 5 παραγωγικότερους δήμους της χώρας».
Ο κ. Λαμπάκης χρησιμοποίησε το προεκλογικό του σύνθημα περί «γυάλινου δημαρχείου», σημειώνοντας πως η οικονομική διαχείριση του δήμου ήταν άριστη αυτούς τους 12 μήνες, με ελάχιστες και πάντα νόμιμες απευθείας αναθέσεις, αλλά και μη δημιουργία πρωτογενούς ελλείμματος. Αντίθετα, υπήρξε πλεόνασμα της τάξης των 3,5 εκ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών του δήμου προς την τοπική αγορά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων κατά 30%, ενώ μίλησε και για τις παρεμβάσεις στο παλιό δημαρχείο, με αυτεπιστασία, ύψους 79 χιλ. ευρώ, γλιτώνοντας το δήμο από την καταβολή υψηλών ενοικίων για την στέγαση κάποιων από τις υπηρεσίες του. Μάλιστα, για το θέμα ίσως επιβληθεί ποινή στο δήμαρχο από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιο Σώκο, για την οποία, όπως είπε ο κ. Λαμπάκης «θα είναι ιδιαίτερα περήφανος».

Έργα

Για έργα που έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2011, κι άλλα που συνεχίζονται, μίλησε ο δήμαρχος. Σε ό,τι αφορά το έργο αποκατάστασης του παλιού νοσοκομείου στην Ηροδότου, στο οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες, αλλά σταμάτησαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τον ΟΣΚ, επισημάνθηκε ότι θα δοθούν εκτάκτως από το ταμείο του δήμου 150 χιλ. ευρώ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που θα προστατεύσουν το κτίριο, έως ότου συνεχιστούν οι εργασίες.
Αναφορά έγινε και στο μεγάλο έργο της αναμόρφωσης του πρώην στρατοπέδου Παρμενίωνα, με την αλλαγή των χρήσεων από μόνο πάρκο που είχε αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, σε σχολεία, πράσινο και αθλοπαιδιές. Για να προχωρήσει επιτέλους το έργο, πρέπει να γίνει και πάλι η παραχώρηση του χώρου από τον στρατό, που είχε ανακληθεί στο παρελθόν, κάτι που ο δήμαρχος υπολογίζει να γίνει εντός των επόμενων ημερών.
Για το Καπνομάγαζο, λύθηκαν πρόσφατα όλες οι ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες και σε περίπου 1 μήνα υπολογίζεται να αρχίσει η υλοποίηση. Για το δημοτικό ωδείο, υπάρχει σε εκκρεμότητα μία βεβαίωση από την ΚΕΔ, την οποία «εδώ και μήνες παρακαλάμε να μας γράψει 2 γραμμές και να μας λύσει τα χέρια για να εντάξουμε το έργο».
Προσπάθειες γίνονται για να προχωρήσει και το έργο του περιφερειακού που «κολλά» εδώ και χρόνια, «σήμερα 7.30 το πρωί ήμουν σ’ ένα μαντρί, ζητώντας από έναν από τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν για να προχωρήσει το έργο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις, κυρίως, στην εμπλοκή πολλών ιδιοκτητών στην περιοχή του δρόμου.
Ειδική αναφορά έγινε και στο έργο του βιοαγροκτήματος για τους κοινωνικά ευπαθείς συμπολίτες μας, οι οποίοι θα καλλιεργούν δωρεάν και θα ικανοποιούν μέρος των βασικών διατροφικών τους αναγκών.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης και στην προσπάθεια συνεννόησης με τον ΟΛΑ και το αρμόδιο υπουργείο.
Μεγάλο κεφάλαιο στα πεπραγμένα του δήμου αποτελούν τα ενεργειακά, με μία σειρά παρεμβάσεων που αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τόσο τον ήλιο, όσο και τη γεωθερμία της περιοχής.
Ακόμη, ο δήμαρχος μίλησε για τη συνεργασία με τη Ρωσία, για τα οφέλη που έχει να αποκομίσει η περιοχή, τόσο από ένα συνέδριο που θα γίνει τον Απρίλιο στην περιοχή, όσο και για τη φιλοξενία παιδιών από τη Ρωσία στις κατασκηνώσεις μας το καλοκαίρι.
Ένα ακόμη ζήτημα που αναλύθηκε ήταν η κοινωνική πολιτική του δήμου, με το Πολυκοινωνικό Κέντρο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο να αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη δημοτική αρχή. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος προσφέρει καθημερινά φαγητό σε 320 συμπολίτες μας, σε όλο τον καλλικρατικό δήμο, ενώ μεγάλη είναι η προσφορά και του προγράμματος Βοήθεια το Σπίτι.

Ο Συνήγορος του Δημότη
Το δικό του απολογισμό παρουσίασε και ο Συνήγορος του Δημότη του Δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστος Βασματζίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη χρονιά εφαρμογής του «Καλλικράτη» ως μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, σημειώνοντας πως αν και στην αρχή ο θεσμός του Συνηγόρου του Δημότη φάνταζε ίσως ως μία περιττή πολυτέλεια, τελικά αποδείχθηκε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την τοπική μας δημοκρατία. Ο ίδιος διεκπεραίωσε σειρά υποθέσεων που του ανέθεταν οι πολίτες, επισκέφθηκε υπηρεσίες του δήμου και διαπίστωσε από κοντά τα προβλήματα και πρόσφερε τη βοήθειά του σε όποιες περιπτώσεις αυτό ήταν εφικτό, συνήθως για θέματα καθαριότητας, κακοτεχνιών, καταπάτησης δημόσιων χώρων κτλ.


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/