Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Συστάθηκε στην Κομοτηνή... Πρωτοβουλία ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ

Στο Εργατικό Κέντρο συγκεντρώνουν χαράτσια για κοινή αντίδραση όσων δεν έχουν ή δε θέλουν να πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος, ενώ νομικοί αναλαμβάνουν να συντάξουν εξώδικο προς την ΔΕΗ

      ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» ή απλά το χαράτσι που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε με το λογαριασμό της ΔΕΗ, είναι ένα εξόφθαλμα άδικο και ληστρικό μέτρο που ήλθε για να προσθέσει ακόμα ένα βάρος στην πλάτη του πολύπαθου λαού. Σαν να μην έφτανε η μείωση των μισθών, των συντάξεων, των επιδομάτων, η ελαστικοποίηση της εργασίας, η ανεργία, η εργασιακή εφεδρεία, η κατάργηση του αφορολόγητου και όλα γενικώς τα φοροεισπρακτικά μέτρα που προηγήθηκαν και κατακεραύνωσαν το βιοτικό μας επίπεδο ρίχνοντας το σε αντίστοιχο μεταπολεμικό, τώρα ζητούν από τους πολίτες, με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης, να πληρώσουν έναν φόρο.

Δε θέλουμε και δεν έχουμε να πληρώσουμε…

Έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό τους και διαπιστώνοντας την αδιαφορία των τοπικών Αρχών στην αναχαίτιση του άδικου αυτού μέτρου, πολίτες της Κομοτηνής συνέστησαν την «Πρωτοβουλία πολιτών Κομοτηνής ενάντια στα χαράτσια». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που «πήραμε κάποιοι άνθρωποι στην Κομοτηνή θεωρώντας ότι όλο αυτό που βιώνουμε δεν πάει άλλο», ανέφερε μιλώντας στο «Χ» το μέλος της πρωτοβουλίας Δημήτρης Γιακουμής και πρόσθεσε, «είμαστε όλοι οι πολίτες χρεωμένοι, πιεσμένοι οικονομικά, έχουμε υποστεί πολλές μειώσεις εδώ και 2,5 χρόνια, σε μισθούς και συντάξεις. Το βιοτικό μας επίπεδο έχει πέσει κατακόρυφα, δεν υπάρχει άλλη φοροδοτική ικανότητα άλλη από πλευράς Ελλήνων πολιτών. Από αυτή την άποψη μαζευτήκαμε όλοι όσοι αντιδρούμε σ’ αυτό το παράλογο κατά την γνώμη μας και εντελώς άδικο φοροεισπρακτικό μέτρο, σαν μια πράξη αντίστασης προς όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Προσπαθούμε να ενώσουμε όλους όσους αντιστέκονται, δεν έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Προσπαθούμε να ενωθούμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά και όχι ο καθένας από μόνος του».

Οδηγίες πληρωμής της ΔΕΗ, χωρίς το χαράτσι

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Κομοτηνής ενάντια στα χαράτσια» μαζί με το κάλεσμα που απευθύνει σε όλους όσους δεν έχουν ή δε θέλουν να πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος, εξέδωσε παράλληλα οδηγίες πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται το χαράτσι. Οι οδηγίες έχουν ως εξής:
1 Πάμε σε ΑΤΜ τράπεζας (που είναι συμβεβλημένη με τις ΔΕΚΟ), με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, ο οποίος αναφέρεται στο λογαριασμό του ρεύματος (στη σελίδα 2/2). Εννοείται, ότι στην τράπεζα που θα επιλέξετε, διατηρείτε τραπεζικό λογαριασμό «συνδεδεμένο» με την κάρτα σας.
2 Βάζουμε την κάρτα: Επιλέγουμε: α) «Άλλες Συναλλαγές» β) «Πληρωμές ΔΕΚΟ» γ) «ΔΕΗ»
3 Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό « ηλεκτρονικής συναλλαγής» και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.
4 Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό, αυτό που αντιστοιχεί στο Χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ)
5Πληκτρολογούμε το ποσόν που απομένει στο μηχάνημα.
6Παίρνουμε την απόδειξη και με φωτοτυπία της, με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και την ταυτότητα μας τα καταθέτουμε στην Επιτροπή. (Παρασκευή 24/2 και 2/3 και ώρες από 18:00-19:00 στο Εργατικό κέντρο Κομοτηνής)
7 Υπογράφουμε στο εξώδικο προς τη ΔΕΗ (θα χρειαστούν 2€, για τα έξοδα επίδοσης του εξώδικου στα κεντρικά της ΔΕΗ, στην Αθήνα).

Εξώδικο προς τη ΔΕΗ

Ορισμένοι πολίτες της Κομοτηνής αναγνωρίζουν ότι η δύναμη τους είναι η μαζικότητα. Υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικοί μηχανισμοί μπορούν να τους αντιμετωπίσουν έναν –έναν, αν όμως χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι τι θα γίνει; Θα τους κόψουν όλους το ρεύμα; Ποιο συνεργείο θα τολμήσει να κόψει το ρεύμα αν τεθεί αντιμέτωπο με 20, 30 άτομα που θα το περιφρουρούν; Γι’ αυτό τονίζουν την ανάγκη οργάνωσης, σε κάθε πολυκατοικία, κάθε δρόμο και τετράγωνο. Αυτό το οποίο αποφάσισε να γίνει η Πρωτοβουλία σε πρώτη φάση «είναι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 2 Μαρτίου όσοι δεν θέλουν ή δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι, να φέρει το λογαριασμό τις ώρες από 18:00-19:00 στο Εργατικό κέντρο Κομοτηνής. Απαραίτητο είναι κάποιος να έχει και φωτοτυπία ταυτότητας καθώς και το απόκομμα πληρωμής από την τράπεζα ότι έχει πληρώσει το ρεύμα και από εκεί και πέρα με την συνεργασία κάποιων νομικών μελών της πρωτοβουλίας θα προχωρήσουμε σε επόμενες κινήσεις. Μια από αυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα εξώδικο προς την ΔΕΗ με τα ονόματα όλων των πολιτών ούτως ώστε να προειδοποιήσουμε ότι δε θα δεχτούμε διακοπή της ηλεκτροδότησης για τη μη πληρωμή του ειδικού τέλους», ανέφερε ο κ. Γιακουμής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ κ. Oettinger, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας πριν από 2 μήνες, με γραπτή απάντησή του, είχε τονίσει, με απόλυτη σαφήνεια, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, ότι το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν παράνομο με βάση την κοινοτική νομοθεσία. Βέβαια μόλις χθες με νέα απάντησή του επιχειρεί να θολώσει τα νερά, αδιαφορώντας αν εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, καταναλωτές της ΔΕΗ, παράνομα υποχρεώνονται να πληρώσουν το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, υπό την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής, στη νέα ερώτησή του, αφού επικαλούνταν την απάντηση Oettinger, ότι «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» ζητούσε: α) την άμεση παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, β) η Κομισιόν να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς, που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο, και γ) να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των φόρων που, με παράνομες διαδικασίες και υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί από κάποιους καταναλωτές.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/