Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αποκάλυψη: με πλαστή εγγυητική της Proton ύψους 5,6 εκατ. ευρώ πήρε εταιρεία προκαταβολή για επένδυση στην Θράκη

Το ΣΔΟΕ έχει όλα τα στοιχεία έπειτα από έρευνα που έκανε και αφού προηγουένως υπήρξε καταγγελία, όμως η απορία είναι άλλη: η Υπηρεσία Εκταμίευσης του υπουργείου Ανάπτυξης δεν πήρε χαμπάρι; Σωκράτη Ξυνίδη, τι λες;;;
       ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με πλαστές εγγυητικές επιστολές της Proton Bank (!) δύο εταιρείες εισέπραξαν προκαταβολή, μετά την υπαγωγή της επένδυσής τους στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004.

Προκαταβολή ύψους 634.500 ευρώ πήρε η μια εταιρεία και η άλλη 5.629.110 ευρώ. Οι επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προφανώς έκαναν τα στραβά μάτια, "ίσως όχι χωρίς λόγο", όπως σχολίασε η εφημερίδα "Παρόν" που αποκάλυψε το θέμα.

Κάποιος πολίτης κατήγγειλε τη σκανδαλώδη αυτήν ιστορία στο ΣΔΟΕ, που έκανε έλεγχο στις αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές, με τις οποίες πλήρωσε η Υπηρεσία Εκταμίευσης του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και επιβεβαίωσε ότι οι εν λόγω εγγυητικές επιστολές ήταν πλαστές.

Παρʼ όλα αυτά, μάθαμε, κανείς δεν τιμωρήθηκε, κανείς δεν απομακρύνθηκε από τη θέση του, κανείς δεν έκρινε κάτι ως αξιόμεμπτο. Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν είχε το ενδιαφέρον να εξετάσει τη νομιμότητα ή μη των εκατοντάδων άλλων εγγυητικών επιστολών τραπεζών, με τις οποίες ήδη έχουν πληρωθεί προκαταβολές επενδυτών, διότι προφανώς θα αποδειχθούν δεκάδες συναλλαγές διαφθοράς και το τεράστιο μέγεθος του πάρτι των μιζών.

Η απάντηση της υπηρεσίας στις διαπιστώσεις του ΣΔΟΕ ήταν ότι δεν είναι στην υπηρεσιακή πρακτική ο έλεγχος της νομιμότητας των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών!

Από τις δύο εταιρείες που εισέπραξαν τις προκαταβολές, η μεν μία που πήρε 634.500 ευρώ έχει έδρα σε δήμο της Φθιώτιδας, η δε άλλη που πήρε 5.629.110 ευρώ βρίσκεται σε δήμο της Ροδόπης.

Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που θα πρέπει αμέσως να διατάξει γενικό ξεσκόνισμα σʼ όλους τους φακέλους των επενδύσεων που υπάγονται στον νόμο 3299/2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, ολόκληρος φάκελος με εταιρείες που έχουν εισπράξει προκαταβολή με πλαστές εγγυητικές επιστολές έχει σταλεί στον πρόεδρο της Οργάνωσης κατά της Διαφθοράς Κ. Μπακούρη.

Έλεγχο επίσης θα πρέπει να διατάξει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και για την περίπτωση των πλαστών εγγυητικών επιστολών που έχουν εκδοθεί από την Proton Bank, όπως επίσης λόγο έχει και ο Εισαγγελέας που διενεργεί ανακρίσεις για τις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις στην τράπεζα του Λαυρεντιάδη.

.