Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας ΑΜ-Θ

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή, υπό την προεδρεία της αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γωγώς Νικολάου


                      ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ;




Πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή, η δεύτερη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπό την προεδρεία της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργίας Νικολάου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν για τη συνεργασία και δικτύωση με τις Γυναικείες Οργανώσεις, τους Συλλόγους Γυναικών, τους Συνεταιρισμούς Γυναικών και τους Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της καταγραφής των γυναικείων οργανώσεων και των δομών ισότητας στην Περιφέρειά μας και συνεχίζεται η συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων για τη θέση των γυναικών και την ιεράρχηση των θεμάτων που τις αφορούν ανάλογα με την περιοχή, την κοινωνική και οικονομική τους θέση, τις πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητές τους.

Η δικτύωση των φορέων και των οργανώσεων στο χώρο της ισότητας, η συνεργασία για τη διαμόρφωση απόψεων και προτάσεων και για την υλοποίησή τους, η αξιοποίηση δηλαδή του κοινωνικού κεφαλαίου και η συμπληρωματικότητα στις δράσεις και τις παρεμβάσεις όλων, είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Επιτροπής.

Ακόμη τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της εν γένει απασχόλησης των γυναικών. Στην ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική περίοδο που διανύουμε είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως οι «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», τα οποία στηρίζουν την απασχόληση του γενικού πληθυσμού και την απασχόληση των γυναικών.

Επίσης η Επιτροπή ασχολήθηκε με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την 8η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα τιμής των αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες. Οι πρώτες συνεργασίες και επαφές θα ξεκινήσουν από τους Δήμους της Περιφέρειας οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων και οι οποίοι έχουν αναλάβει δημόσια επίσημη δέσμευση υπέρ της αρχής της ισότητας των φύλων και της υλοποίησης των δεσμεύσεων που διατυπώνονται σ’ αυτή.