Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Διεκόπη για αύριο Παρασκευή η δίκη για το Βατοπέδι στην Κομοτηνή

Στις 8.30 το πρωί ανανεώθηκε το ραντεβού δικαστών, δικηγόρων και μαρτύρων 


ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ 
ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ





Διεκόπη για το πρωί της Παρασκευής, στις 8.30, στο πενταμελές Εφετείο Θράκης η Δίκη της Μονής Βατοπεδίου.
Πρόκειται για την επανάληψη της δίκης στην οποία κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση δικαστικού απορρήτου η δικαστής Μαρία Ψάλτη και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιο για ηθική αυτουργία στα ίδια αδικήματα. Όπως είναι γνωστό, η δικαστής κατηγορείται ότι είχε καθυστερήσει τη δημοσίευση της αρνητικής, για τη Μονή, πρώτης απόφασης του Πρωτοδικείου Κομοτηνής γύρω από την κυριότητα των εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας Στην πρώτη εκδίκαση της υπόθεσής, οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί με φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή αλλά στις 12 Ιανουαρίου 2012 ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης.


Παρούσα η δικαστής, απόντες οι μοναχοί και ο Μητροπολίτης Ξάνθης
Παρούσα στην Κομοτηνή ήταν η δικαστής Μαρία Ψάλτη ενώ απουσίασαν ο ηγούμενος Εφραίμ, που κρατείται για άλλη υπόθεση στον Κορυδαλλό, και ο μοναχός Αρσένιος. Τους μοναχούς εκπροσωπουν οι νομικοί Ζήσης Παπαδημητρίου, Καθηγητής ΑΠΘ, και Στέργιος Γιαλάγολου ενώ μάρτυρες υπεράσπισης είναι ο μοναχός Νήφων από το μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, ο Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ και ο Νίκος Παπαδόπουλος, μέλος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πόρτο Λάγους. Δικηγόροι της Μαρίας Ψάλτη είναι οι Τάκης Μιχαλιόλιας, Αλέξανδρος Κωστάρας και Χριστόφορος Αργυρόπουλος ενώ μάρτυρες υπεράσπισης είναι οι δικαστικοί κυρίες Αγγελάκου και Τσαντεκίδου. Από την πλευρά της υπεράσπισης ζητήθηκε η κατάθεση του Μητροπολίτη Ξάνθη Παντελεήμονα, ο οποίος όμως δεν παρέστη.


Παρόντες όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου πλην Πεταλωτή.
Μάρτυρες του κατηγοροτηρίου είναι η δικαστής Γεωργία Σακάλογλου και ο πρώην δικαστής Μιλτιάδης Γιοβανόπουλος, ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Θανάσης Ξυνίδης, ο τότε Νομάρχης Γιώργος Παυλίδης (όλοι τους από την Ξάνθη) ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Έβρου Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους Γ. Χειμωνάς που είχε χειριστεί την υπόθεση υπέρ του Δημοσίου και κατά της Μονής, ενώ απουσιάζει ο τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. Ροδόπης, Υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής.


Παραγραφή στις 21-4-12.
Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις των μαρτύρων του κατηγοροτηρίου και διεκοπή λίγο μετά τις 3 μ.μ. Διεξάγεται με ειδικές άδειες για τους δικηγόρους λόγω της απεργίας των Νομικών αλλά ενώ υπάρχει κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος, καθώς ο χρόνος των 8 ετών συμπληρώνεται στις 21 Απριλίου 2012. Η γραμμή της υπεράσπισης κινείται στο πνεύμα της αναιρετικής απόφασης του Άρειου Πάγου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι δεν υπήρξε αδίκημα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου ενώ το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος είχε "πλημμελή αιτιολόγηση".


Σύμφωνα με το Στέργιο Γιαλάγολου, "πεποίθηση, άποψη και ελπίδα της υπεράσπισης είναι ότι θα υπάρξει απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες που τους βαρύνουν" αφού, όπως σημείωσε ο χρόνος που είχε παρέλθει από τη διάσκεψη του Δικαστηρίου και μέχρι τη δημοσίευση ήταν εντός των νόμιμων ορίων της δικονομίας, μετά τη συζήτηση της υπόθεσης. Όπως υποστήριξε, το κατηγορητήριο προέκυψε υπό το βάρος πολιτικών εξελίξεων και μετά την εντολή που δόθηκε να δημοσιευτεί η απόφαση, χωρίς να υπάρχει λογος αφού το Δημόσιο είχε παραιτηθεί, και επειδή ήταν θετική για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και εναντίον της Μονής.






Πηγή:  http://www.komotinipress.gr/