Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Βρέθηκε τμήμα του ηρώου του 1938 και θα επιστρέψει στην Ξάνθη!

Είχε πεταχτεί στο λιμάνι του Λάγους αλλά βρίσκεται εδώ και χρόνια στα υπόγεια του δημαρ-χείου χωρίς κανείς να ενδιαφερ-θεί για την αποκατάστασή του
     ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


Ένα ενδιαφέρον εύρημα που βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στα υπόγεια του Δήμου Ξάνθης, ετοιμάζεται να επαναφέρει στην αρχική του θέση ο Δήμος Ξάνθης.


Πρόκειται για το κεφάλι του μνημειώδους αγάλματος που αποτελούσε το Hρώο της Ξάνθης λίγο πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και καταστράφηκε κατά την αποχώρηση των Βουλγάρων.

Eίναι έργο του γλύπτη Γεωργαντά που έχουν μνημονεύσει αρκετοί ξανθιώτες καθώς ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Ανατέθηκε στο γλύπτη τον Ιούλιο του 1938 και κόστισε 400.000 δραχμές εκείνη την εποχή. Αναπαριστούσε ένα στρατιώτη που πέφτει την ώρα της μάχης, ενώ μνημειωδών διαστάσεων ήταν και το βάθρο, που έφερε ανάγλυφη παράσταση. Καταστράφηκε αρκετά γρήγορα, κατά την αποχώρηση των Βουλγάρων, στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.


Στο λιμάνι του Λάγους είχαν πετάξει το γλυπτό

Μάλιστα το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το κεφάλι βρέθηκε στο λιμάνι του Λάγους - όπου προφανώς το πέταξαν οι Βούλγαροι- κατά τις εργασίες εκβάθυνσης του λιμανιού πριν από αρκετά χρόνια. Η κεφαλή του αγάλματος, κοσμούσε για μερικά χρόνια το εσωτερικό του Δημαρχείου ενώ φυλάσσεται εδώ και χρόνια στο υπόγειο του Δημαρχείου Ξάνθης, όπου το εντόπισε και ο φακός του XanthiPress.gr

Όπως σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης, μετά από παρότρυνση και προσωπικό ενδιαφέρον του Βασίλη Αϊβαλιώτη και του Ταμιείου Θράκης, η κεφαλή θα τοποθετηθεί στην πρωταρχική της θέση, αρκετά κοντά στο παλιό ηρώο και θα συνοδεύεται από σχετική επιγραφή για την εντυπωσιακή ιστορία του ευρήματος και του αρχικού μνημείου.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/