Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ερωτήσεις Χατζηοσμάν για ΟΓΑ και... καπνά

Κατατέθηκαν
σήμερα από τον
μειονοτικό βουλευτή
του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

   ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε σήμερα δύο ερωτήσεις. H πρώτη ερώτηση αναφέρεται σε θέματα ασφάλισης στον ΟΓΑ όσων συμπολιτών μας δικαιούνται σύνταξης γήρατος και οφείλουν εισφορές στον Οργανισμό.


Η δεύτερη απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, και αναφέρεται σε μέτρα στήριξης του καπνού τύπου μπασμά στο καθεστώς της νέας ΚΑΠ.


Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. Πρωτ. 6973/21.03.2012


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και
2. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στον ΟΓΑ των δικαιούχων σύνταξης γήρατος

Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αδυνατεί να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές. Πολλές φορές ο Οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με αιτήσεις ασφαλισμένων για χορήγηση σύνταξης γήρατος οι οποίοι λόγω παλιών οφειλών στο ταμείο, αναγκάζονται να προβούν σε διακανονισμό και να παρακρατείται είτε μέρος είτε το σύνολο της σύνταξης γήρατος μέχρι να εξοφληθεί το χρέος στον Οργανισμό.

Στους εν λόγω ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά, έχουν κριθεί οι αιτήσεις τους επιτυχώς και αναμένουν να λάβουν την σύνταξη μέχρι να εξοφληθεί το χρέος τους, δεν χορηγείται βιβλιάριο ασθενείας και δεν έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επειδή πρόκειται για συμπολίτες μας ηλικιωμένους και σε πολλές περιπτώσεις, υπερήλικες οι οποίοι χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,

επειδή λόγοι οικονομικής στενότητας έφεραν αυτούς τους συμπολίτες μας στην δυσάρεστη θέση να μην είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό, αλλά να είναι δικαιούχοι σύνταξης από αυτόν,

επειδή πρόκειται για ένα θέμα με ευρύτερες ανθρωπιστικές και κοινωνικές διαστάσεις που πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε με την δέουσα ευαισθησία,

για όλους τους παραπάνω λόγους

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτήν την ειδική κατηγορία συμπολιτών μας οι οποίοι είναι δικαιούχοι σύνταξης γήρατος στον ΟΓΑ, αλλά λόγω παλιών οφειλών το ποσό της σύνταξής τους παρακρατείται από τον Οργανισμό;

Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. Πρωτ. 6974/21.03.2012

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Μέτρα στήριξης του «μπασμά» στο καθεστώς της νέας ΚΑΠ

Για τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης ο μπασμάς αποτελεί βασική και μοναδική πηγή εισοδήματος. Οι κλήροι που διαθέτουν είναι εξαιρετικά μικροί και οι εκτάσεις ξηρικές, με αποτέλεσμα να μην ευνοούν τη στροφή σε άλλες, εναλλακτικές καλλιέργειες.

Η στήριξη της καπνοκαλλιέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μου. Η περικοπή των άμεσων ενισχύσεων, η αύξηση του κόστους παραγωγής, η καθυστέρηση επιστροφής του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε συνδυασμό με την ευρύτερη οικονομική κρίση, είναι παράγοντες που αποδυναμώνουν την καλλιέργεια και αποτελούν βαρύ πλήγμα για την τσέπη των καπνοπαραγωγών.

Οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντείνουν την ανησυχία των καπνοπαραγωγών μας καθώς διαπιστώνεται μία οργανωμένη προσπάθεια αφανισμού αυτής της καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νέα ΚΑΠ 2013-2020 και το σύστημα άμεσων ενισχύσεων ορίζουν χρήση ποσού 5% του Εθνικού Ορίου για την χορήγηση συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων.

Το σχετικό άρθρο 38 παρ. 1 της Συνθήκης παραθέτει έναν εκτενή κατάλογο προϊόντων στα οποία δύναται να χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση. Από τον κατάλογο απουσιάζει ο καπνός. Η εξαίρεση αυτού του προϊόντος προβληματίζει έντονα για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη στιγμή μάλιστα που ο καπνός περιλαμβάνεται στο «καλάθι προϊόντων» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Επιπρόσθετα, ο καπνός περιλαμβάνεται στο παράρτημα 1 της Συνθήκης ως προστατευόμενο προϊόν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σχετικά με τις ειλικρινείς προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να προκαλείται ένας πρωτοφανής εμπαιγμός των καπνοπαραγωγών οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με γραφειοκρατικά ατοπήματα των Βρυξελλών.

Σε δύσκολες οικονομικές περιόδους η ενίσχυση των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης συμπεριλαμβάνεται στα δικαιώματα των παραγωγών και αποτελεί χρέος μας να τη διεκδικήσουμε και μάλιστα, να την προσαρμόσουμε στα νέα οικονομικά δεδομένα ενισχυμένη κατά 1-2 ευρώ, δηλαδή να φτάσει τα 6-7 ευρώ/κιλό, ούτως ώστε να παρέχει ουσιαστική στήριξη στο εισόδημα των παραγωγών.

Βάσει των παραπάνω


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Γνωρίζει για την εξαίρεση του καπνού από τον κατάλογο των προϊόντων που μπορούν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση;

2. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκε ο καπνός από τον κατάλογο των προϊόντων που δικαιούνται ενίσχυσης;

3. Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να καταστεί δυνατή η χρήση του μέτρου και για τον καπνό;

4. Ποιες είναι οι προθέσεις και ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την στήριξη του μπασμά με τα δεδομένα της νέας ΚΑΠ;

5. Πότε θα πληρωθούν οι αγρότες την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για την εσοδεία 2011;

6. Εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης καταβολής του φόρου επιστροφής πετρελαίου για να μπορούν οι αγρότες μας να αξιοποιήσουν τα χρήματα για να καλύψουν τις οικονομικές απαιτήσεις της φετινής καλλιεργητικής περιόδου;

Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

.