Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ασυνείδητοι στην Ροδόπη φέσωσαν τη ΔΕΗ με 500.000 ευρώ κλέβοντας τους μετασχηματιστές

Δείτε έναν κατεστραμμένο, όπως ακριβώς τον εντόπισαν συνεργεία της ΔΕΗ στη Ροδόπη
Ελάχιστα τα χρήματα που κερδίζουν από το χαλκό σε σχέση με την τεράστια ζημιά που προκαλούν
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, η ζημιά για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από την κλοπή μετασχηματιστών σε κολώνες. Όσο απίστευτο και αν θεωρείται το ποσό, αφορά αποκλειστικά και μόνο τη Ροδόπη, μετά από περιστατικά κλοπών που έχουν σημειωθεί από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Συνολικά, σύμφωνα με το διευθυντή του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, από το καλοκαίρι και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα, έχουν κλαπεί περίπου 110 μετασχηματιστές με κόστος ο καθένας από 5.000 έως 6.000 ευρώ. Έτσι η ζημιά μόνο των υλικών, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος τοποθέτησης νέων. Στις κλοπές φαίνεται να συμμετέχουν αρκετοί ασυνείδητοι, που με τη δράση τους, φεσώνουν την επιχείρηση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους.


ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ

Οι δράστες, αφού εντοπίζουν σε απομακρυσμένες και απόμερες αγροτικές περιοχές μετασχηματιστές του δικτύου της ΔΕΗ, τους καταστρέφουν και αφαιρούν τα χάλκινα στοιχεία τους. Στη συνέχεια πωλούν τον χαλκό και κερδίζουν κάποια χρήματα. Από αυτή τη διαδικασία, μπορούν να κερδίσουν 300 ή 400 ευρώ το πολύ, εκτιμά ο διευθυντής της ΔΕΗ Γιάννης Γεωργαντάς, που τονίζει ότι η ζημιά που προκαλείται είναι πολύ μεγαλύτερη, από το όφελος που τελικά αποκομίζουν οι ασυνείδητοι. Για να αφαιρέσουν τους μετασχηματιστές, σκαρφαλώνουν στις στύλους της ΔΕΗ, τα δένουν με σχοινιά και ύστερα τα τραβούν για να πέσουν. Αφαιρούν το χάλκικο μέρος και το πωλούν. Ο μετασχηματιστής καταστρέφεται, αφού δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Έτσι, ανυπολόγιστες είναι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη κλοπή τους, θα πει στον "Χ".


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετασχηματιστής είναι η συσκευή που μετασχηματίζει το ρεύμα από μέση τάση σε χαμηλή τάση για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι μία πάρα πολύ σημαντική συσκευή και χωρίς αυτήν δεν μπορεί ουσιαστικά να γίνει χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Με το ξήλωμα από τους στύλους της ΔΕΗ, οι κλέφτες εκτός του ότι παίζουν με τη τύχη τους, βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή των πολιτών. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς, «ο τρόπος με τον οποίο δρουν είναι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, με αποτέλεσμα το δίκτυο εξαιτίας αυτών των επεμβάσεων, να καθίσταται πολύ επικίνδυνο. Υπάρχει όμως και θέμα ασφάλειας πολιτών, γιατί το δίκτυο δεν είναι στην κατάσταση που πρέπει. Αυτοί δένουν τον μετασχηματιστή, τον τραβάνε με το σχοινί κάτω και οι αγωγοί οι δικοί μας αιωρούνται, οπότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε και απώλεια ζωών εξαιτίας αυτού του φαινομένου. Είναι ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις».


ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

Όσον αφορά στα συνεργεία της ΔΕΗ, εάν τα φαινόμενα σταματήσουν εδώ, θα χρειαστούν μήνες για να αντικαταστήσουν τους κλεμμένους μετασχηματιστές. Αυτό σε συνδυασμό με την κλοπή καλωδίων από πομώνες σε αγροτικές περιοχές, είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει ενδεχομένως και τη φετινή παραγωγή, εκτιμά ο κ. Γεωργαντάς, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των αγροτών, που την προηγούμενη εβδομάδα, έπιασαν με τα ίδια τους τα χέρια τους κλέφτες που κατέστρεψαν δεκάδες πομώνες στην περιοχή της Καλλίστης.

«Οι κλοπές είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να αποκαθιστούμε τις ζημιές, είτε αυτές είναι κλοπές μετασχηματιστών, είτε είναι κλοπές καλωδίων. Μη μπορώντας εμείς να αποκαταστήσουμε την ζημιά που έχει προκύψει, δυστυχώς θα καθυστερεί και το πότισμα στα χωράφια».


Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝΕΙ ΜΠΛΟΚΑ

Όσον αφορά, στα μέτρα προστασίας, η ΔΕΗ συνεργάζεται στενά το τελευταίο διάστημα, με τις αστυνομικές αρχές, αφού είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι κλέφτες, καθώς δρουν σε ολόκληρο το νομό Ροδόπης.

Οι πολίτες από την πλευρά τους καλούνται να ειδοποιούν τις αρχές για οτιδήποτε ύποπτο αντιληφθούν και να το καταγγέλλουν. «Η αστυνομική διεύθυνση στήνει συνεχώς μπλόκα, συλλαμβάνει, αλλά δυστυχώς είναι πάρα πολλοί και σε όλη την έκταση του νομού», είπε καταλήγοντας ο κ. Γεωργαντάς.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/