Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Έωλη η ένταξη του Χρυσού στο fast track», λέει ευθέως και ευθαρσώς ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης

Tονίζει τον κίνδυνο να περάσει άπρακτη η προθεσμία των δύο μηνών για υποβολή ενστάσεων και παρατηρήσεων για την μελέτη περιβαλλοντικών επι-πτώσεων των Χρυσωρυχείων
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Τον κίνδυνο να περάσει άπρακτη η προθεσμία των δύο μηνών για υποβολή ενστάσεων και παρατηρήσεων για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Χρυσωρυχείων Θράκης για την εξόρυξη του χρυσού στο Πέραμα του Έβρου επισείει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Νίκος Παπαθανασίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Κομοτηνής, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ κ. Μαρίας Καλτσά και του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαθανασίου, αν δεν υποβληθούν εντός διμήνου από την ένταξη του έργου στον νόμο του «fast track», οι παρατηρήσεις για την υποβληθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την μέθοδο της χρήσης κυανίου πάντοτε, αυτή κινδυνεύει να γίνει δεκτή στο σύνολό της. Ο κίνδυνος προέρχεται και από την προεκλογική περίοδο που θα μεσολαβήσει, αφού εικάζεται ότι η Βουλή θα κλείσει περί τις 5 Απριλίου και οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου.

Συνεπώς η όποια νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναλάβει την επομένη των εκλογών ενδέχεται να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Εντωμεταξύ, ερωτηματικά εγείρει το ΤΕΕ-Θράκης και ο πρόεδρός του, Νίκος Παπαθανασίου και για την νομιμότητα ένταξης του χρυσού στο «fast track», με το επιχείρημα ότι το οικονομικό ύψος της επένδυσης αλλά και οι 200 θέσεις εργασίας που υποστηρίζεται ότι διασφαλίζονται με την ολοκλήρωσή της, μπορεί να μην καλύπτουν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί μεγάλη επένδυση, αντίστοιχη με εκείνες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο νόμο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαθανασίου αφήνει ανοιχτό να ζητηθεί και η άποψη έγκριτων νομικών από την Θράκη αλλά και από άλλους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας για την νομιμότητα της υπαγωγής των Χρυσωρυχείων Θράκης στο «fast track».

 
Πηγή:  http://www.komotinipress.gr/