Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Σε σύσταση συμμορίας και διακίνηση ποσότητας 50 κιλών ηρωίνης στην Τουρκία εμπλέκονται επιχειρηματίες από την Αλεξανδρούπολη

-)  Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
-)  ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ
ΣΥΝΟΛΟ 9 ΑΤΟΜΑ, ΔΥΟ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ
ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ 
-)  ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ
ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ
ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ;

Μια μεγάλη υπόθεση που αφορά την σύσταση εγκληματικής συμμορίας και διακίνησης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών με την εμπλοκή ως κατηγορουμένων δύο επιχειρηματιών της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε κι εκδικάζεται στην Κωνσταντινούπολη μετά τον εντοπισμό των αστυνομικών αρχών. Στην υπόθεση επιβοηθητικά συμβουλευτικά στους Τούρκους συνηγόρους υπεράσπισης μετέχει ο δικηγόρος της Κομοτηνής Δημήτριος Μήτσιου ο οποίος κλήθηκε από την οικογένεια των Ελλήνων κατηγορουμένων που εμπλέκονται σε μια σοβαρή ποινική υπόθεση που απασχολεί την γειτονική χώρα.

Ο κ. Μήτσιου που φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες που θα καθιστούσαν ικανό τον προσδιορισμό των προσώπων και μίλησε γενικά για την υπόθεση που έχει σαν αντικείμενο της την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κάτι ανάλογο με το δικό μας αντιτρομοκρατικό νόμο και την διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την γείτονα προς την Ελλάδα και περαιτέρω.

Το αξιοπρόσεκτο πάντως είναι ότι η σύλληψη έγινε στην Τουρκία, κατόπιν ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων τηλεφώνων, επικοινωνιών, φυσικών παρακολουθήσεων προσώπων, προέκυψαν κάποια στοιχεία τα οποία κατόπιν επεξεργασίας κατέδειξαν τους δράστες. Ακολούθησε σύλληψη των Τούρκων στην Τουρκία, και των Ελλήνων φερομένων ως συνεργών κατά το χρόνο επίσκεψης τους στην Τουρκία και αυτή την στιγμή είναι όλοι προφυλακισμένοι συνολικά 9 άτομα.

Ο κ. Μήτσιου ζήτησε την συνδρομή του ελληνικού προξενείου στην Κων/πολη και του τουρκικού προξενείο στην Κομοτηνή και του κατέστη σαφές ότι δυνατότητα δικαστικής παραστάσεως στα δικαστήρια της γειτόνου χώρα δεν υπάρχει για κάποιο Έλληνα δικηγόρο. «Το γνωστοποίησα στην οικογένεια η οποία επέμενε συμβουλευτικά να συνδράμω στο έργο της υπεράσπισης λόγω και της γνωριμίας μας και της εμπιστοσύνης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ μας.

Η υπόθεση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τις απολογίες των κατηγορουμένων και έχει διακοπεί για τον Ιούνιο και εκεί φαίνεται το διαφορετικό δικαιακό σύστημα. Προβλέπει και πολλές άλλες δικασίμους, θα έχει συνέχεια η υπόθεση γιατί συσχετίστηκε και με κάποιες άλλες δικογραφίες, υπάρχει ένα ευεργέτημα στην Τουρκία, όποιος δώσει πληροφορίες για κάποιον που έχει κάποια θέση σε κάποια οργάνωση ή κάποια παράνομη δραστηριότητα μείζονος σημασίας, να έχει κάποιο ευεργέτημα ποινής γύρω στο 50%, κάποιοι έκαναν χρήση».


ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πάντως είναι ενδιαφέρουσες οι αξιολογήσεις που κάνει ο κ. Μήτσιου συγκρίνοντας ποινές αλλά και περιγράφοντας την υποδομή που συνάντησε στο δικαστικό μέγαρο της Κων/πολης. «Καταρχήν η κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση μιας ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας σκληρού ναρκωτικού, μιλάμε για κάποιες δεκάδες κιλά, το πλαίσιο ποινής που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι εκεί είναι από 5 έως 15 χρόνια. Θεωρώ ότι με μια αντίστοιχη κατηγορία εδώ στην Ελλάδα το πλαίσιο ποινής που θα αντιμετώπιζαν θα προσέγγιζε τα ισόβια.

Τελικά έχουμε την εικόνα του «εξπρές του μεσονυκτίου» αλλά τα βλέπουν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Εσείς τι αποκομίσατε;

-Οι νομοθετικές προβλέψεις είναι παρόμοιες και σχετικά με την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τον αντίστοιχο ελληνικό τρομονόμο που λέμε, αντιτρομοκρατικό και με την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Η διαφοροποίηση είναι στα πλαίσια ποινής και επίσης και στην ακολουθούμενη διαδικασία, την ποινική δικονομία, που είναι πολύ διαφορετική και φυσικά και στην οργάνωση των δικαστηρίων καθότι η διαδικασία που παρακολούθησα εγώ ήταν σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο που είχε παραδοθεί μόλις πριν από 2 μήνες, η εκδίκαση γινόταν κατόπιν κλήσεως με ραντεβού, για τις 14.00, άνοιγαν οι πόρτες στις 13.55 13.55 έμπαινε το ακροατήριο, 14.01 ξεκινούσε η εκδίκαση η οποία κράτησε μέχρι τις 21.00 το βράδυ.

Κάτι που δεν το βλέπετε στο δικό μας σύστημα.

-Όχι… Τηρούνταν πρακτικά ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο. Τελειώνοντας την διαδικασία οι διάδικοι έπαιρναν και τα πρακτικά στο χέρι, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών το σύνολο των δικαστών – των γραμματέων και των διαδίκων είχαν πρόσβαση στα τηρούμενα πρακτικά. Από άποψη οργάνωσης εγώ πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Σ΄ ένα δεύτερο επίπεδο, όντας 17 χρόνια μαχόμενος δικηγόρος, είχα μια αίσθηση στρατοδικείου, από την άποψη ότι τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορουμένου δεν ήταν αυτονόητα στο βαθμό που το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Ακόμη και η όλη χωροταξική διευθέτηση παρέπεμπε σε κάτι αυστηρότερο από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, υπήρχαν δηλαδή δύο σειρές ακροατών της συγκεκριμένης και μόνο υπόθεσης, δεν μπορούσαν κάποιοι που ενδιαφέρονταν για μια άλλη υπόθεση να παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη, υπήρχαν 5 σειρές στρατιωτών που μεσολαβούσαν ανάμεσα στο κοινό και στους κατηγορουμένους, η αίθουσα παρακολουθούνταν πλήρως με ηλεκτρονικά μέσα, είχες μια αίσθηση ασφάλειας μεν αλλά …

Θαρρείς και γινόταν η δίκη της 17 Νοέμβρη…

-Ναι. Βέβαια ίσως να είχε και σχέση αυτό με ότι πολλοί από τους Τούρκους κατηγορουμένους ήταν κουρδικής καταγωγής, κάποιοι ήταν μέλη του κουρδικού κόμματος και ίσως να είχε και κάποιο ειδικό ενδιαφέρον γι’ αυτούς η συγκεκριμένη δίκη.

Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στους αλλοδαπούς κρατουμένους, ειδική μέριμνα ή αντιμετωπίζονται όπως είναι και οι υπόλοιποι;

- Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στους αλλοδαπούς κρατουμένους. Καταρχήν χωροταξικά κρατούνται σε διαφορετικές φυλακές, σε υπερσύγχρονες φυλακές που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά που έχουμε δει στις γνωστές ταινίες του παρελθόντος. Με τον πελάτη μου τον ίδιο δεν έχω ακόμη κατορθώσει να επικοινωνήσω, θα επικοινωνήσω – έχω κλείσει ραντεβού μαζί με τον Τούρκο συνάδελφο για να τον δω την επόμενη Τρίτη, έχω πληροφορηθεί ότι οι συνθήκες κράτησης του είναι καλές, ότι υπάρχουν υποδομές στους χώρους κράτησης υποδειγματικές, ότι υπάρχουν ανέσεις τέτοιες που αν μπορεί κάποιος να πει κατ’ αναλογία καθιστούν την κράτηση κατάλληλη για άνθρωπο, για τα ανθρώπινα δεδομένα.

Αυτές οι υποθέσεις μας ταλανίζουν στην περιοχή μας, με ναρκωτικά, λαθρομετανάστες, υποθέσεις διακίνησης και τον τελευταίο καιρό έχουν κάποια έξαρση.

-Ναι πιστεύω ότι τώρα και με τα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης ότι υπάρχει μια έξαρση εγκληματικότητας που προβάλλεται και από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και νομίζω ότι και η προβολή της είναι αντίστοιχη της πραγματικής και της πραγματικότητες.

Μήπως η ανέχεια στις ποινές, έχει να κάνει ενδεχομένως να υπάρχουν κυκλώματα που υποβοηθούνται, δεν υπάρχει έλεγχος, μπαίνουν όπως και οι λαθρομετανάστες;

-Θεωρώ ότι έχουν σκληρύνει πάρα πολύ τα πράγματα σε επίπεδο αστυνόμευσης στην Τουρκία, υπάρχει εκτεταμένη παρακολούθηση και με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, κάτι που τουλάχιστον σε ευρεία μορφή δεν είναι διαδεδομένο στη χώρα μας, παρακολουθούνται κατόπιν αδείας εισαγγελικών αρχών τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, φυσικές συναντήσεις ατόμων και αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι φαίνεται ότι κανείς, όσο επώνυμος και αν είναι – όσο ψηλά και αν βρίσκεται, δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Όσο ήμουν εκεί πληροφορήθηκα ότι προφυλακισμένος είναι και ο πρόεδρος της Φενέρ Μπαξέ για στημένα παιχνίδια, στην φυλακή που κρατούνταν κάποιοι από τους κατηγορουμένους και αυτό προέκυψε κατόπιν παρακολουθήσεως τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων… Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι δεν τολμάει κανείς να αμφισβητήσει τις παρακολουθήσεις τις συγκεκριμένες, γιατί υπάρχει η τεχνική δυνατότητα διασταύρωσης του δείγματος φωνής με δείγμα φωνής του κρατουμένου ή κατηγορουμένου, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, μου είπαν ότι σε μισή ώρα μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα και δικονομικά κανείς δεν κάνει χρήση του δικαιώματος να αμφισβητήσει».


Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την κατάληξη της συγκεκριμένης υπόθεσης με την εμπλοκή των επιχειρηματιών από την Αλεξανδρούπολη όταν ολοκληρωθεί μετά τον Ιούνιο.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/